naslovna
PULS GRADA · aktuelno

Filmski festival u Sopotu – „Sofest“ u organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot, 48. po redu, biće održan od 2. do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova, od kojih sedam manjinskih koprodukcija, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Pod sloganom Po jutru se dan poznaje, festival će odati zasluženo priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma Jutro, kojim je, prema rečima umetničkog direktora Sofesta Aleksandra Avramovića, „ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet“.

U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski znalci Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

„Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima, uranjajući u nove, još slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije“, istakao je Avramović i dodao da planiraju izdavanje monografije o Puriši Đorđeviću sa njegovim pričama i tekstovima o njemu.

Pored otvaranja izložbe Po jutru se dan poznaje i uručenja nagrade Đorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe Kal, KUD-a Kosmaj i Jelene Tomašević i projekcija filma Šavovi Miroslava Terzića.

Do 6. jula biće prikazani filmovi koji se, prema rečima Avramovića, odlikuju, tematskim i žanrovskim bogatstvom, kreativnom raznolikošću i među autorima i u glumačkim kreacijama.

„Na delu će biti smotra filmskih ostvarenja ex-Yu što je dragocena prilika za publiku da dobije uvid u tokove filmske industrije i njenom kvalitetu“, rekao je Avramović.

U žiriju će biti filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

Foto 2 Novo Heineken muzičko leto je pred nama: (T)HE majice i ovog leta glavni festivalski hit BeFunky-collage U Beograd stiže najbolji bioskop u Evropi Unlock the unexpected party Campari Masterclass i nezaboravna žurka u srcu Beograda pjimage - 2019-06-18T235346.980 Spajsice ponovo na okupu u novom animiranom filmu · · · ·