Most na Đurđevića Tari
PULS GRADA · destinacija

Most izuzetne lepote nalazi se na 45 kilometara udaljenosti od Mojkovca, na raskršću puteva koji vode prema Žabljaku i Pljevljima. I danas, 77 godina nakon izgradnje deluje impozantno, a prelazak preko njega pruža očaravajući pogled na kanjon Tare i okolne planine.

Danas je most svojevrsna turistička atrakcija. Nedaleko od mosta nalazi se ZIP line, koji je sve popularnija adrenalinska sportsko rekreativna aktivnost i koji nadvisuje reku Taru sa nekih 200 metara. Na obe strane mosta, na uzvišenjima sa kojih se pruža odličan pogleda na okolinu nalazi se nekoliko restorana-vidikovaca u kojima se može uživati u ovom nesvakidašnjem prirodnom ambijentu.

Na visini od 150 metara iznad živopisnog kanjona reke Tare, spajajući njegove strme litice nadvio se most od betona i čelika u dužini od 366 metara. Izgradnja mosta je počela 1938. godine, nakon međunarodnog konkursa koji je raspisalo Ministarstvo građevina Kraljevine Jugoslavije. Na tom konkursu pobedio je plan arhitekte Mijata Trajanovića, koji ga je od svih njegovih mostova smatrao najlepšim, u stvari svojim remek delom. Izgradnja je završena 1940. godine, neposredno pred izbijanje Drugog svetskog rata. U surovim borbama koje su tada vođene, ni ovaj izuzetni most nije mogao biti pošteđen. Za vreme borbi između Italijana i partizana inženjer Pavle Jauković, učesnik u izgradnji ovod mosta, dobio je naređenje da ga minira i sruši. Tada je uništeno srednje okno mosta, prodor neprijateljskih tenkova i vojske spečen, ali su Italijani ubrzo zarobili Jaukovića i ubili ga na samom mostu. Posle rata na ulazu na most izgrađen je spomenik u znak sećanja na hrabrost ovog rodoljuba.

escape community_cover City letnja preporuka #16: Escape na Hvaru – kreativan odmor na prelepoj lokaciji DSC_6159_cover City letnja preporuka #11: Leto na Kopaoniku shutterstock_377525014_cover Sezona odmora: Letovanje po ukusu istinskih putnika Komovi Komovi: Jedna drugačija „off road“ avantura ·