cover3
KULTURA · art

Naredni, 56. Oktobarski salon u Beogradu pod nazivom „Ljubavni zanos‟ biće održan na jesen 2016. godine, posle ovogodišnje pauze, a prema koncepciji britanskog kustosa Dejvida Eliota, biće posvećen ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude banalnost ili kič.

Eliot je 56. Oktobarski salon osmislio i kao omaž prvom Jesenjem salonu (Salon d’Automne) u Parizu 1903. godine, koji je omogućio izlaganje umetnicima koji nisu imali gde da prikažu radove. To je, kako je navedeno u opisu koncepcije 56. OS, bio jedinstven odgovor odsustvu sluha vladajućeg umetničkog sloja tog vremena. Bile su izložene slike do tada još neafirmisanih umetnika: Pjera Bonara, Anrija Matisa, Fransoa Pikabije, Pola Gogena…

Prema navodima Eliota, na 56. Oktobarskom salonu, kao svojevrsnom „dalekom rođaku‟ pariskog Jesenjeg salona, želeo bi da napravi „omaž toj slavnoj prošlosti – prikazivanjem radova brojnih umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama, i to rame uz rame s delima renomiranih umetnika‟.

“Izložba će, takođe, prikazati šta prolazno zadovoljstvo i njegova suprotnost znače u umetnosti danas”, naveo je Eliot u opisu koncepcije 56. Oktobarskog salona koji će predstaviti radove pedesetak umetnika, uključujući i one koje će Eliot direktno pozvati i koji će u narednim mesecima posetiti Beograd u cilju realizacije novih produkcija za 56. OS.

Autor vizuelnog identiteta 56. OS biće Džonatan Barnbruk iz Velike Britanije.

Nikola Velicki Izložba „Glave“ Nikole Velickog u Poletu Hijeronim Boš Kako se kopiraju groteskna biblijska maštanja Hijeronima Boša Alex Markow - svetlucave kamuflaže Psihodelične kamuflaže cover1 Tajni prijatelji: Savijeni ljudi kao čudna humanoidna stvorenja