Okupirani bioskop film
PULS GRADA · aktuelno

Večeras, (svetskom) premijerom filma „Okupirani bioskop“ Senke Domanović biće zatvoreno ovogodišnje, jedanaesto po redu izdanje Beldocs-a (Beogradskog festivala dokumentarnog filma). Ovo dugočekivano dugometražno dokumentarno ostvarenje o sveobuhvatnom društvenom fenomenu okupacije prestoničkog bioskopa „Zvezda“.samo dan kasnije ući će u ograničenu distribuciju u Dvorani Kuturnog centra Beograda u narednih deset dana.

Zvaničan sinopsis nam kazuje da je Okupirani bioskop film koji prati mlade aktiviste i događaje oko zauzimanja bioskopa „Zvezda“. Različite društvene grupe ujedinile su se sa namerom da skrenu pažnju na kriminalnu privatizaciju beogradskih bioskopa, katastrofalno stanje u društvu i kulturi. Svi su imali istu nameru – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste.“

Scenaristkinja i rediteljka je Senka Domanović, do ovog trenutka najprepoznatljivija po režiji segmenta Nisam tu u okviru omnibus filma Oktobar. Direktor fotografije je Siniša Dugonjić, montažerka Mina Nenadović, dok je autor muzike za ovaj film Hrvoje Nikšić.

Mimo nužnih pojašnjenja i faktografskih smernica, a bez trunke navijačkih relativizacija i poslovičnog mućenja vode pre iznošenja krajnjeg suda samog kvaliteta filma, može se i mora se dovoljno jasno reći da je Okupirani bioskop odličan film, i to u svakom svom domenu i aspektu. Na planu idejnog ovo ostvarenje nam donosi iskren a duboko promišljen i dobrano artikulisan prikaz sveprisutne varljivosti i ambivalentnosti koje okružuju, nose pa i određuju i naoko idejno jednostavne misije i poduhvata. Kako to obično (ako ne i uvek) biva sa ovako uspelim, kvalitetnim i zaokruženim ostvarenjima, i Okupirani bioskop uspeva da transcendira od priče o pojedinačnom događaju (ovde, zapravo nizu događaja) u rečito-intrigantnu povest o univerzalnom.

Okupirani bioskop Senke Domanović tako jeste priča koja smirenim tonom a, s druge strane, i vešto gradiranim ritmom, prati događaje unutar tabora i klika Okupacije bioskopa Zvezda, ali u isti mah potcrtava i dobar deo eluzivnosti, nedorečenosti pa i slabosti današnjih levičarskih (i paralevičarskih) pokreta, misija i nakana, kao i bolne jalovosti postpetoktobarskih mantri i tinjajućih klasnih trvenja , a sve to u kombinaciji sa istinski hrabrim podsećanjem na ljudsku slabost kao ključnog kočničara svega, pa i samoiniciranih iskoraka put pravičnijeg sveta i poduhvata.

Senka Domanović se odlično pokazala u ulozi hroničarke koja zadržava hladnu glavu ali i ne preza od implicitnih komentara opaženog. U tom pogledu, Okupirani bioskop je, povrh svega, i čedo aktivističkog i intelektualističkog, zašto ne i ideološkog poštenja kakvo se danas (ne samo ovde, kod nas) retko sreće. Osim toga, montažerka Mina Nenadović umešno i gotovo u korak prati ritam sinkopa zbivanja tokom okupacije Zvezde, a direktor fotografije, Siniša Dugonjić, efektno pruža iznijansiranu fotografiju koja oslikava i unutrašnji mrak i naznake svetlosti boljih rešenja i dana, i atosferu te sveopšte entropije u srpskom novom milenijumu. Sve to dodatno biva nadahnuto potcrtano isprva post-rok muzičkim skorom takođe odličnog Hrvoja Nikšića.

Dodajmo još da je ovde reč o o srpsko-hrvatskoj koprodukciji, a Okupirani bioskop je, osim Filmskog centra Srbije, podržao i HAVC – Hrvatski audioviuzalni centar. Producenti su This and That Films i Nukleus Films, odnosno, Snežana Penev i Siniša Jurić. Film traje 87 minuta. Distributer je kuća Fame Solutions.

M3 Mesec matematike 2018. page-met-cover Met Gala 2018: Najbolje sa crvenog tepiha DaEISgLVwAAqbYn Robin Hud: Trejler za novu filmsku adaptaciju Huawei Moskva Huawei te vodi na utakmicu Srbija – Brazil · ·