Olle Bergman
U VAZDUHU · intervju

Švedski pisac Ole Bergman u Krokodilovoj „Kući za pisce“ proveo je nezaboravne nedelje, a kao rezultat zanimljivih susreta i razgovora, njegova beležnica je svakog dana sve potpunija i spremnija da postane nova zbirka pesama

Trenutno pišete za časopise koji se bave popularnom istorijom. Šta je ono što vas najviše zanima u prevelikoj istoriji naroda i kultura?

Ono što me zanima i za čime na tom polju tragam jesu istorijske univerzalnosti, i kako one utiču na ljude. Posmatram veze među naizgled udaljenim istorijskim pojavama – kako, na primer, izumi mogu da utiču da se promeni ravnoteža snaga među zemljama. Najviše od svega me zanimaju složeni i dramatični odnosi, jer su oni način da najviše naučiš o ljudskoj prirodi! Fasciniraju me mesta na kojima se susreću različite civilizacije, koje su poput tektonskih ploča, i gde postoje slojevi saradnje i sukoba među različitim etničkim grupama – kao u Estoniji ili Srbiji.

Šta vam se u Beogradu dopalo, i da li vam je nešto naročito privuklo pažnju?

Beograd sad ima posebno mesto u mom srcu, delimično zato što sam tamo sreo stavove koje sam u poslednjih desetak godina retko imao priliku da sretnem. Uglavnom je to zato što je Beograd mesto s istorijom koja je istovremeno fascinantna i zastrašujuća, i prostor na kojem možete da sretnete neverovatne pojedince. A što se mene tiče, malo je ugodnih stvari, kao što je dobar razgovor, stoga sam se osećao kao kod kuće. Muzeji koje sam posetio bili su zanimljivi, ali je više nego očigledno da u njih odavno nije ulagano. Kada bih ja bio gradonačelnik Beograda, ulagao bih mnogo u veliki naučni centar, koji bi bio zasnovan na kolekciji predmeta Nikole Tesle – poput tehničkih muzeja u Londonu ili Berlinu.

Održali ste predavanje na temu švedskih inovatora. Koliko među biografijama takvih ljudi, iz današnje perspektive, ima nečeg fantastičnog što bi se moglo pretočiti u književno delo?

Veliki naučnici i pronalazači često vode živote koje bi bilo šteta ne pretvoriti u romane ili filmove. Ne samo da su oni bili vanvremenski, već su neprestano nailazili na otpor jer je njihova misao bila mnogo ispred trenutka u kojem su živeli. Želeo bih da napomenem da volim portret naučnika iz filma Prestiž u kojem David Bowie igra Nikolu Teslu.

Jeste li imali prilike da se upoznate s književnim i društvenim prilikama u Srbiji i Beogradu?

Što sam više učio o srpskoj politici, kulturi i nauci, to mi je bilo sve kompleksnije da razumem; kao i u svakom procesu učenja, trenutak spoznaje i zabune sve vreme prate jedno drugo. Pročitao sam prvi roman svog domaćina Vladimira Arsenijevića, i veoma mi se dopao, a upravo čitam Na Drini ćuprija – epika u svojoj suštini!

Korina Sabau Korina Sabau: Pažljivo gledajte – književnost je svuda oko nas! Stefan Bošković Stefan Bošković: Umetnost sušija Milan Nešković Milan Nešković: Ako se ne promenimo, nećemo opstati Uzbudilnik Uzbudilnik: Politikin zabavnik feat. Erotski dodir · · ·