tokyo-2020-olympic-medals-electronic-waste-1
životna sredina

Usled brzog napredovanja tehnologije i pravljenja novih i boljih proizvoda, sve je veći problem elektronskog otpada. Traže se razne mogućnosti za iskorišćavanje metala koji se nalaze u njemu, a jedan od tih projekata biće sproveden na Olimpijskim igrama 2020.

Naime, svi dobitnici medalja u Tokiju dobiće medalje reciklirane iz elektronskog otpada. Još od aprila 2017. godine, organizatori skupljaju stare telefone, kamere i druge elektronske uređaje kako bi se razgradili i reciklirali u medalje. Očekuje se da će projekat ispuniti najavljeni cilj u martu ove godine.

Centri za sakupljanje starih uređaja raspoređeni su na oko 1.600 mesta i samo do novembra prošle godine sakupljeno je oko 47.500 tona odbačenih uređaja. Rezultat toga je da je sakupljeno dovoljno materijala za bronzane medalje u junu prošle godine, a do kraja 2018. je bilo oko 94% materijala za zlatne, odnosno oko 86% za srebrne medalje. Dizajn medalja biće objavljen sredinom ove godine.

BeFunky-collage (14) Najmlađa aktivistkinja na svetu šalje poruku koju morate da čujete naslovna Top 10 najzelenijih prestonica Evrope holmene-urban-power-3 Danska pravi veštačka ostrva, a evo i zašto fung-900x512 Otkrivena gljiva koja jede plastiku