page-istorijske-licnosti
PULS GRADA · gastro

Ko od nas se nije zapitao kakve su stvarno bile neke velike istorijske ličnosti? Čak iako se upoznamo sa osnovnim informacijama iz njihovog života, i dalje nas zanima kako bi, na primer, izgledao razgovor sa njima. To, naravno, nikada nećemo saznati, ali postoje interesantni detalji o velikim istorijskim ličnostima koji ih mogu još više približiti nama „smrtnicima“.

Jedan od takvih su i informacije o njihovim omiljenim obrocima. U tekstu koji sledi možete saznati šta su poznate ličnosti iz ranijih epoha najviše volele da jedu.

Kleopatra

Čuvena egipatska kraljica je uživala u specijalitetima svoje domovine koji imaju elemente mediteranske, ali i arapske kuhinje. Njeno omiljeno jelo je bio punjeni golub sa povrćem uz čorbu od pasulja ili ječma. Ona je takođe volela ovčetinu i ribu. Od deserta nije mogla da odoli kolačima sa orasima, smokvama i prelivom od meda.

Napoleon I Bonaparta

Napoleon je potekao iz skromne porodice pa i njegov ukus u hrani to reflektuje. On je voleo lagane i jednostavne obroke, a omiljeni mu je bio piletina „Marengo“. Zanimljivo je da je ovo jelo dobilo svoj naziv po bici kod Marenga u kojoj je učestvovao Napoleon. Legenda kaže da je on jednog dana tokom bitke bio gladan pa je tražio od svog kuvara da mu nešto brzo spremi. Ovaj je u panici od lakalnih seljaka nabavio prvo što mu je došlo pod ruku. Tu su bili piletina, rakovi, beli luk, jaja i malo paradajza. Obrok napravljen od ovih sastojaka je oduševio Napoleona i od tada je piletina „Marengo“ postalo jelo u kome najviše uživa.

Čarls Darvin

Autor teorije evolucije je voleo da proba najrazličitije vrste mesa. Na Kembridžu je pripadao Klubu proždrljivaca, čiji su se članovi sastajali svake nedelje kako bi uživali u mesu sova, jastreba i drugih životinja koje se inače ne pripremaju za jelo. Darvina je najviše impresioniralo meso armadila koje je sličnog ukusa kao patka, ali bolje.

Albert Ajnštajn

Poznati fizičar nije jeo meso iz moralnih razloga. U pismu svom prijatelju on je napisao da čovek ne treba da bude mesožder. Članovi njegove porodice su otkrili da je Ajnštajn najviše voleo da jede pastu.

Endi Vorhol

Popularni američki umetnik Endi Vorhol je bio veliki sladokusac. Kažu da je svuda sa sobom nosio čokoladice i bombone, a bio je i u stanju da sam pojede celu tortu. Čak i kada je bio na večerama kod drugih, imao je običaj da preskoči glavno jelo i jede samo desert.

Martin Luter King

Kao i mnogi Afroamerikanci rođeni na jugu SAD, Martin Luter King je najviše uživao u tzv. „soul“ hrani. Nju čine namirnice kao što su sladak krompir, piletina, kelj i proja. Omiljeni desert ovog velikog borca za prava crnaca je bila pita od slatkog krompira.


antioxidant-background-berries-988865 Ovo su zdrave zamene za grickalice uveče Slika Sirni namazi Šabačke mlekare: Ukusno i prirodno 20180728-4Z5A7673 Slatkoteka: Mesto gde žive krofne Vegeta Natur Vegeta Natur: Začin po receptu prirode · · · ·