output-0
PULS GRADA · gastro

Reč Whisky je izvedena od keltske reči „usquebaugh“ (izgovara se Ooshky-bay) i znači „voda života“. Vremenom je skraćena na „usky“ i onda „whisky“ u Engleskoj kakvu je znamo i danas.

Škotski viski ima nepromenjen proces pravljenja više od 500 godina, bez obzira na veličinu destilerije u kojoj se pravi. Predstavlja oličenje kvaliteta. U sastav škotskog viskija ulaze samo tri sastojka: žitarice, voda i kvasac.

ČINJENICE O ŠKOTSKOM VISKIJU

Škotski viski se sme praviti jedino u Škotskoj i to je jedini viski koji je dozvoljeno praviti u Škotskoj.

Škotski viski mora odležati isključivo u hrastovim buradima, u Škotskoj i to u periodu od minimum tri godine.

U originalnom ispisu ne postoji slovo E u nazivu viskija, „Scotch whisky“. U Škotskoj, viski je uvek piše bez slova „e“, zbog verovanja da je vreme potrebno za pisanje tog slova bolje provesti u uživanju u njegovom ukusu.

Škotski viski je najomiljeniji viski na svetu – Škotski viski drži najveći procenat udela u prodaji svih viskija širom sveta – čak više od polovine prodaje.

Svaki Škotski viski je iz Škotske, ali nije svaki viski Škotski – Škotski viski mora biti proizvoden u Škotskoj, dok se u drugim državama proizvode različiti viskiji, kao što je burbon u USA.

Godine odležavanja nisu jedino bitne – i dok Škotski viski mora da odleži minimum tri godine u hrastovim buradima kako bi mogao biti smatran za Škotski viski, primarna uloga broj godina odležavanja je primarno zadužen za stvaranje različitih aroma ukusa koje dolaze od drveta u kome viski odležava.

Broj godina odležavanja ne znači nužno da je viski bolji, već samo zavisi šta su vaše preferencije kada je u pitanju ukus. Nema potvrde o godini odležavanje? Nije problem.

VRSTE:

Postoji pet zvanično priznatih kategorija Škotskog viskija.

SINGLE MALT

Viski se proizvodi i odležava u jednoj destileriji. Za destilaciju single maltova se koriste tradicionalni „pot still“ kazani.

SINGLE GRAIN

Viski proizveden i odležan u jednoj destileriji, destilovan u kontinualnim kazanima

BLENDED MALT

Blend single malt viskija proizvedenih iz više destilerija širom Škotske.

BLENDED GRAIN

Blend dobijen kombinacijom više Single grain viskija proizvedenih širom Škotske.

BLENDED SCOTCH WHISKY

Tradicionalno, dobija se kombinovanjem single grain i single malt viskija proizvedenih i više destilerija. Spada u rang najprodavanijih viskija. 

Nijedno alkoholno piće ne nudi takvu širinu, dubinu i svestranost ukusa kao Škotski viski.

Voljen širom sveta – Škotski viski je zasigurno omiljeni viski na svetu.

Napravljen je tako da svako u njemu može uživati na svoj način, bilo da je u koktelu, nerazblažen, ili sa ledom. Mnogi klasični kokteli se prave sa viskijem i neki od najinovativnijih načina pripremanja se baziraju na viskiju.

baner 5 festivala Sumadijskih vina 5. Festival šumadijskih vina u Kraljevskoj vinariji na Oplencu Marilyn Monroe Neobične navike u ishrani poznatih zvezda starog Holivuda Home Made sladoled1 Sladoledi Home Made Company: Uživajte u najboljem Coka_CM_169 _2 copy_2 Di Luna Sangria: Kada vino kaže LETOOO…! · · · · · ·