Omiljeno dete
PULS GRADA · deca

Roditelji koji imaju više od jednog deteta nerado priznaju kada im je jedno dete omiljeno, a često nisu ni svesni toga. Međutim, neka istraživanja su pokazala da skoro četvrtina roditelja ima svog miljenika u porodici, ali i pored toga što su svesni svoje naklonosti i to otvoreno priznaju, ipak osećaju nelagodnost, stid i grižu savesti zbog toga.

Portal Mumsnet, koji se bavi temama u vezi s roditeljstvom, sproveo je jedno istraživanje na uzorku od 1185 roditelja i 23 odsto ispitanika je odgovorilo da im je jedno dete omiljeno. Istovremeno portal namenjen bakama i dekama je imao isto istraživanje na uzorku od 1111 ispitanika i rezultati su pokazali da skoro polovina ispitanih baka i deka, tačnije 42 odsto, ima omiljeno unuče. Razlika je u tome što roditelji, statistički posmatrano, više vole mlađe dete, od onih koji imaju favorita u porodici, a da bake i deke više vole najstarije unuke.

Zanimljivo je da su roditelji u anketi odgovarali i na pitanja u vezi sa tim šta tačno dovodi do toga da prave razliku među decom i većina ispitanika kaže da je omiljeno dete lakše, u smislu da nije previše naporno i zahtevno. Postoje još neke statističke zanimljivosti u vezi sa datim odgovorima u anketi. Skoro trećina baka i deka, koji imaju omiljeno unuče, priznaje da ih podseća na sina ili ćerku kada su bili u istim godinama. Roditelji koji imaju omiljeno dete priznaju, i to čak 41 odsto njih, da njihovi miljenici imaju sličan karakter kao i oni. Više od polovine i roditelja i baka i deka je reklo da ih omiljena deca ili unučići čine veselijim, da su zabavniji i da imaju bolji smisao za humor. Ukoliko deca nisu istog pola, roditelji u nešto većem procentu više vole sinove, a bake i deke više vole devojčice.

Međutim, ono što je zajedničko i roditeljima i bakama i dekama, a izuzetno bitno u ovom istraživanju, je činjenica da svi osećaju nelagodnost zbog toga što više vole jedno dete, 55 odsto roditelja i 50 odsto baka i deka misli da je to grozno. Većina misli, i to preko 78 odsto roditelja, a procentualno nešto manje baka i deka, da je njihova naklonost štetna za decu koja su manje voljena, a neki smatraju da je štetno i za dete koje je više voljeno u porodici. Neki od roditelja koji su učestvovali u anketi misle da drugo dete zna da je manje voljeno, a polovina baka i deka i trećina roditelja oseća stid zbog toga što jedno dete ili unuče više vole. Određeni procenat ispitanika je priznao i da su u različitim razvojnim periodima imali više naklonosti za određeno dete, što znači da nisu konstantno favorizovali jedno dete, već se ta preferencija menjala tokom života.

Justine Roberts, vlasnica navedenih portala, kaže da je ovo jedna osetljiva i još uvek tabu tema među roditeljima, ali da je izuzetno bitno da se o tome piše i govori i da roditelji ne bi trebalo da osećaju krivicu ili da misle da sa njima nešto nije u redu, jer upravo su rezultati ankete pokazali da nije zanemarljiv procenat roditelja koji priznaju da im je jedno dete omiljeno, ali istovremeno osećaju krivicu i stid, kao i strah da će time nauditi svojoj deci. Ono što nikako ne bi smelo da se dešava je toksično favorizovanje jednog deteta – svakodnevno pokazivanje da je jedno dete omiljeno, već, i ukoliko primete da više vole jedno dete, nipošto drugo dete ne bi smelo da bude zapostavljeno.

Deca Oštroumniji računaju na prste Maxi - jedi zdravo Vitamini i deca: Kako da imaju uravnoteženu ishranu Liflet VITEZ 2018 UNUTRA-1-cover Vitezovi sveta na Beogradskoj tvrđavi KIDS AND TEEN VIZUAL-mart-1 Moda za najmlađe: Prvi Kids&Teen Fashion Selection · ·