Albumi koje sam slušao do besomučnosti
KULTURA · muzika

Od najranijih dana muziku slušam neprestano, a tu i tamo se pojavi neki album koji obeleži čitavu jednu životnu etapu. Kasnije se iznova vraća u raznim fazama ljudske zrelosti i izaziva sve lepša i lepša osećanja. To je onaj album koji zaista nikada ne može da dosadi, čak i ako se trudite. Evo pet takvih albuma koji su obeležili moj život.

1. Wu-Tang ClanEnter the Wu-Tang (36 Chambers)

Nakon što je počela pubertetska rep faza sa Dreovim, Snoopovim i inim hitovima, jedan drugar mi je rekao da je to sve bezveze u odnosu na Wu-Tang. Ubrzo tata donosi original CD iz Francuske. Moram priznati da sam prilikom prvog slušanja osetio neki neodređeni strah, ali već par meseci kasnije znao sam sve te kilometarske tekstove napamet, crtao legendarni znak svuda po kraju, a naposletku čak i na igrici NBA Live ’97 napravio tim od brutalnih MC-jeva iz Njujorka.

2. Alice in ChainsUnplugged

Svako objašnjenje je suvišno. Inače, kod ovog albuma je specifično da sam većinu pesama naučio da pevam i sviram na gitari, te sam se tim oružjem služio na izletima dok su drugari kuvali, roštiljali ili prosto ložili drva, pod izgovorom da sam koristan jer ih animiram. Takođe sam molio bliske prijatelje da me jednog dana sahrane uz Down in a Hole, mada sada već više naginjem ka Šostakovičevom Valceru br. 2.

3. Queens of the Stone AgeSongs for the Deaf

Kada se svemoćni Dave Grohl pridružio ovom već izuzetno cenjenom bendu, rezultat je bila ova jednočasovna rok „saga“, kako je naziva sam radio-spiker na njenom samom početku. Album je prožet fantastičnim rifovima i tekstovima, a veliko finale predstavlja najbolja ikada napisana pesma o komarcima.

4. IncubusA Crow Left of the Murder…

Mada će većina fanova Incubusa istaći prethodnih nekoliko albuma kao najbolje, mene je ovaj u potpunosti raspametio. Suva inteligencija i talenat na delu. Takođe prvi album na kome je učestvovao Ben Kenney, ranije član Rootsa.

5. The Mars VoltaDe-Loused in the Comatorium

Još jedan jednočasovni progressive rock ep propraćen je bogatim vizuelnim i pisanim sadržajem. Nakon raspada takođe sjajnog benda At the Drive-In, jedan njegov deo postao je The Mars Volta, a na ovom neverovatnom debi albumu, osim stalnih članova benda, našle su se sve same zverke: Flea iz Red Hot Chili Peppersa odsvirao je bas na većini pesama, a gostovao je i John Frusciante; producent je bio slavni Rick Rubin, a dizajner omota Storm Thorgerson (između ostalog, autor čuvenog omota The Dark Side of the Moon grupe Pink Floyd). Takođe mogu reći da sam iz tekstova ovog albuma naučio više do tada nepoznatih engleskih reči nego čitajući Crime and Punishment.

*
Na kraju bih samo dodao da postoji nekoliko bendova koje sam „izlizao“ na nivou diskografije, pa nisu ušli na ovu listu iz prostog razloga što nisam mogao da izdvojim neki poseban album. Ti bendovi su Primus, NOFX, Weezer, Placebo, The Vandals i tako dalje.

Locals Locals žurka: Oni preuzimaju Beograd vampiri Igranka bez prestanka uz Vampire u Božidarcu Heidi Klum Sia „Fire Meet Gasoline“: Manekenka Heidi Klum igra u spotu Jarboli, foto: Stanislav Milojković Jarboli i Crvi na festivalu Vračar Rocks · ·