Autori video-igrice o Šekspiru (autor fotografije: Aleksandar Bedov)
U VAZDUHU · intervju

Video igrica „A Midsummer Night’s Dream – Replayed“, autorsko delo Bojana Troboke iz novosadskog startapa za razvoj kompjuterskih igara Agoul, pobednički je projekat konkursa „Share Shakespeare“. Ovaj međunarodni konkurs koji je raspisao Britanski savet u Srbiji ( British Council) pozvavši autore da pošalju svoje predloge za projekat koji Šekspirovo delo predstavlja na nov i kreativan način, jedna je od ovogodišnjih akcija kojima se obeležava veliki jubilej – 400 godina od smrti Vilijema Šekspira.

Prva srpska video igrica inspirisana Šekspirom u fazi je realizacije, a nagrada na konkursu Share Shakespeare će pomoći njeno finaliziranje i promociju.

Pobednički rad kreativnog tima nadahnut je bajkovitom i veoma izvođenom Šekspirovom komedijom San letnje noći. O igrici A Midsummer Night’s Dream – Replayed, nagradi koju su dobili sredinom juna, o idejama i planovima za City Magazine govore njeni autori: Bojan Trobok, Tanja Lalić i Ljubiša Avgustin.

Kako ste došli na ideju za interaktivnu video-igru nadahnutu jednim Šekspirovim delom?

Bojan: Sve se to desilo nekako spontano, dok smo utvrđivali nove igre na kojima ćemo da radimo. Videli smo da British Council nudi nagradu za kulturni projekat vezan za Vilijema Šekspira, proverili smo i videli da igre i sličan softver mogu takođe da se prijave za nagradu. S obzirom na iskustvo u edukativnom softveru i izrađivanju video-igara, implementiranje edukativnih elemenata u sve igre koje radimo, kao i našu ljubav prema književnosti, uz podatak da u gejming industriji nema igara rađenih po Šekspiru tako dosledno, odlučilii smo da se upustimo u tu avanturu. Osmislili smo projekat, sastavili tim, podneli prijavu. I onda čekali, i čekali, dok se nije isplatilo, i dok rezultati nisu stigli.

Kako izgleda video-igra?

Ljubiša: Kada bude gotova, igra će, verujem, biti prelepa. Pratimo moderne standarde manjih, takozvanih indie igara, koje su pre svega artističke.
Tanja: Sama igra će biti urađena u svedenom i minimalizovanom pixel art stilu, gde će dešavanja, animacije, akcije i dijalozi, biti ispraćeni i sinhronizovani sa zvukom i muzikom, formirajući jedno celovito umetničko delo visoke vrednosti. Biće tu i eksperimentalnog pristupa produkciji, ali o tom potom.

Kada će igrica biti završena?

Bojan: Razvoj igrice je u toku, planiramo da završimo do kraja septembra. Tokom razvoja, kao i po završetku igrice, uz podršku British Council-a radimo na promociji.
Tanja: Igra će u saradnji sa British Council-om imati zvaničnu promociju. Oni su zaista sjajni partneri i verujemo da će, kada dođe vreme da se ona napokon igra, svi zainteresovani lako za to saznati.

Zbog čega je inspiracija bila baš Šekspirova komedija San letnje noći?

Ljubiša: Ja već par godina razmišljam o tome kako je to delo stvoreno za video-igru. Sve je tu – mitološka stvorenja, ljubavnici, intrige, magija, širok spektar najrazličitijih karaktera, smeh, tuga, hepi end… Veoma je bitno i što je delo kratko. San letnje noći je lagana, prijatna, vedra komedija. To nam je bilo bitno jer želimo da igru igraju i deca, I stariji. Deca, mladi i nečitalačka publika su nam bitni kako bi se zainteresovali za književnost, umetnost i samog Šekspira – na moderan i alternativan način, a stariji, oni koji su već čitali ovu komediju, mogu da dožive jednu novu dimenziju dela.

Šta za vas znači ova nagrada Britanskog saveta?

Tanja: Ova nagrada je pre svega ukazivanje poverenja digitalnim sadržajima, transponovanju jednog medija u drugi, obogaćivanje važnog područja video- igara postojećim, kvalitetnim sadržajem. Nama je čast što u partnerstvu sa British Council-om učestvujemo u ovom važnom zadatku. Nije nam cilj da zamenimo iskustvo čitanja iskustvom igranja, već da se obratimo mlađoj populaciji, i ukažemo na smernice kojima mogu da se kreću ako to požele.

Andrija Nikitović Andrija Nikitović (PUBeraj): Frizer se bavi modom a brica ljudima Majski plesni kamp 2 cover Jovana Ikonić i Boris Vidaković: Priča o plesu aa_picture_20151212_7037900_web Bekim Sejranović: San o slobodi Sali Saliji Sallini Ekskluzivno: Sali Saliji Sallini govori o svom filmu koji će biti premijerno prikazan u DKSG-u · ·