GettyImages-931580344
PULS GRADA · aktuelno

Opra Vinfri je američki medijski titan, filantrop, poslovna žena, modna ikona, glumica, i miljenica publike širom sveta. Zahvaljujući ovim kvalitetima, Nacionalni muzej afro-američke istorije i kulture u Vašingtonu nedavno je upriličio izložbu inspirisanu Oprinim likom i delom.

Izložba pod nazivom Watching Oprah: The Oprah Winfrey Show and American Culture svečano je otvorena 5. juna,  a posetioci će narednih dvanaest meseci moći da uživaju u jedinstvenoj postavci posvećenoj Oprinoj plodonosnoj karijeri, humanitarnom radu i celokupnom doprinosu društvu. Poseban osvrt stavljen je na kulturološki uticaj legendarnog The Oprah Winfrey Show–a, koji je postao najgledaniji šou program u istoriji.

Izložba predstavlja svojevrsni kolaž Oprinih intervjua, video zapisa, fotografija i članaka koji govore o njenom liku i delu. Prvi segment izložbe bavi se uticajem kulturoloških promena tokom ’50-tih i ’60-tih na Oprino poimanje sveta. „Vinfrijeva je ćerka pokreta za zaštitu ljudskih prava, a njena neverovatna životna priča i ogroman uspeh u prvi plan ističu sve teškoće i postignuća afro-američkih žena kroz istoriju”, stoji u saopštenju na sajtu ovog muzeja.

Drugi deo izložbe posvećen je predmetima i rekvizitima iz Harpo studija u Čikagu, u kome je tokom 25 godina sniman njen šou. Izložba prikazuje kako je Opra koristila medijski prostor kako bi govorila o rasnoj diskriminaciji, polnoj jednakosti i mnogim drugim društveno-angažovanim temama.

Poslednji segment izložbe u fokus stavlja Oprin značajan doprinos kulturi, osvrćući se na filmove The Butler i A Wrinkle in Time, u kojima se pojavljuje kao glumica, ali i filmove Beloved i Selma, koje je producirala. Osim toga, Opra je afirmisala mnoge mlade autore i pisce kroz svoj književni klub, a svojim filantropskim radom nesebično se zalagala za kulturu i umetnost.

„Ovom izložbom, potrudili smo se da predstavimo ne samo lik i delo Opre Vinfri, već i to kako je ona postala planetarno poznata i uticajna osoba”, izjavila je Ketlin Kendrik, jedna od kustoskinja muzeja i autorka ove izložbe.

collage Preminula prva Bond devojka Junis Gejson 3689 Svetski poznati kuvar Entoni Bordejn pronađen mrtav 'Ocean's 8' film premiere, Arrivals, New York, USA - 05 Jun 2018 Zvezde u punom sjaju na svetskoj premijeri filma „Ocean’s 8“ abba-royals-home-1528207406 Kejt, Vilijam, Megan i Hari kao članovi grupe ABBA · · ·