Zaha Hadid
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Zaha Hadid, prva je žena koja je osvojila čuvenu nagradu „Pritzker“ koja se dodeljuje najboljim živim arhitektama. Ova arhitektica umrla je od srčanog udara u bolnici u Majamiju, gde se prema prethodnim medijskim navodima lečila od bronhitisa. Imala je 65 godina.

Rođena u Iraku, Zaha Hadid je bila najistaknutija i priznatija u svetu arhitekture zbog svog talenta za figuraciju i dizajniranje oblika. Njene građevine su veoma poznate i nalaze se širom sveta – od Centra za vodene sportove u Londonu, do Guangzhou opere u Kini.

Nakon što je dobila priznanje i zlatnu medalju Royal Institute of British Architects izjavila je kako je sve više vidljivo da u svetu arhitekture dolazi vreme za velika ženska imena. Kako je tada izjavila, zadatak žene u ovom poslu nije nimalo lak i prepun je izazova, ali da se stvari menjaju i da će ona nastaviti da prati te promene.

Odrasla je u Bagdadu a studirala na američkom univerzitetu u Bejrutu, da bi potom prešla na Architectural Association School of Architecture u Londonu. Radila je za svog bivšeg profesora, Rema Koolhaasa i Elia Zenghelisa, u njihovoj kompaniji u Holandiji. 1979. osnovala je sopstvenu kompaniju, Zaha Hadid Architects u Londonu. U vreme njenog kratkog bolovanja imala je desetak projekata na kojima je radila, a mnogi su pasionirano sakupljali nameštaj koji je tokom godina dizajnirala. U poslednjih par godina bavila se i dizajnom nakita. Pogledajte zgrade koje su njeni najpoznatiji arhitektonski radovi.

Cincinnati Contemporary Arts CenterOtvori galeriju
MishaLampe MishaLampe: Igra senki i ideja Šarena škola Osnovna škola kao iz bajke Soba za čarobnjaka Harry Potter kao inspiracija za uređenje dečije sobe Ikea vrt Ikea: Proizvodi za vaš mali vrt · ·