Opservatorijum - nov umetnički prostor
KULTURA · fotografija

U Krunskoj ulici u Beogradu otvoren je Opservatorijum, galerija i fotografski studio. Izložba fotografija „Čovek sa loptom‟ Ivana Zupanca i Dejana Živadinovića. Nov izložbeni prostor u gradu pretenduje da postane važna tačka na ovdašnjoj umetničkoj mapi, mesto za uživanje u fotografiji i promišljanje o njoj

Vlasnik Opservatorijuma Ivan Zupanc, profesionalni fotograf i slobodni umetnik iz Beograda navodi da je ideja nastala kao potreba za kreiranjem jedinstvenog prostora u kojem će se fotografija kao medij (u saradnji sa fotografima, teoretičarima, kustosima i vizuelnim umetnicima) tretirati kao jedan od vodećih fenomena današnjice – kada je u pitaju njena primena i čitanje u vizuelnoj kulturi.

Ideja

– Ideja je da postavim stvari u prazan prostor za posmatranje. Otuda i ime „Opservatorijum“. Želim da kreiram ambijent u kome će kulturni radnici moći da predlažu i realizuju svoje ideje koje su u kontekstu sadašnjeg trenutka. Opservatorijum zvanično nije centar, galerija ili muzej, ali će delom sadržati u sebi prakse kojom se bave pomenuti. Nije stvar u tome da nešto bude neviđeno do sada. Bitan je pristup i odnos prema umetnicima, pokušaj uspostavljanja vrednosti fotografije kao artefakta i kao predmeta na slobodnom nepostojećem domaćem tržištu, stalno promišljanje, uvažavanje različitih pristupa i shvatanja fotografije, rekontekstualizacije arhivskih i privatnih kolekcija, otkrivanje fotografija anonimusa i, naravno, mladih nada.

Alternativa

– Opservatorijum predstavlja zdravu privatnu inicijativu koja ima za cilj da promeni stvari makar na mikroplanu, i ponudi radnicima iz kulture alternativu u odnosu prema profesiji koju su nekad voleli. Država je stvorila ambijent u kome mnogi radnici u kulturi imaju osećaj kao da rade u bilo kojoj drugoj propaloj firmi. Neki od njih se i dalje bore i čuvaju integritet. Za njih je prostor otvoren. Sami će prepoznati Opservatorijum kao toplo mesto za svoje ideje – kaže Ivan Zupanc.

On dodaje da je otvorenost jedan od ciljeva, ali da to ne znači da će galerija svaštariti i izlagati samo zbog količine programa.

– Iskustvo u domenu fotografije i relativna informisanost uz uvažavanje različitih metodologija kojima se kolege služe, to je ključ. Radovaću se otkrivanju skrivenih i marginalnih pojava.

Čovek s loptom

Izložba koja je otvorila Opservatorijum je „Čovek s loptom“. Ivan Zupanc objašnjava da su fotografije predstavljene na ovoj izložbi nastale kao inspiracija jednim segmentom rada beogradskog umetnika Miloša Tomića.

– Mnogi znaju za Miloša Tomića, jednog od najzanimljivijih autora na sceni. Njegova opsesija za prikupljanjem raznih vrsta društvenog otpada, na ovoj izložbi uzdiže konkretno stare lopte gotovo na nivo kosmičkih razmera. Dejan Živadinović i ja smo fotografisali kolekciju lopti koje je Miloš prikupljao godinama sa svojim sinom po raznim dvorištima, žabokrečinama, romskim naseljima… To je drugačije viđenje tih lopti i transformisanje objekata kao medija u sasvim drugi, fotografski okvir.

A u priči o teškim vremenima za kulturu i hroničnim ovdašnjim osećajem gladi kad je ona u pitanju, Zupanc kaže – Dosta je bilo kukumakanja, vreme je da se neka iskustva iskoriste. Većina mi kaže da je ovo najgori trenutak za viziju koju sprovodim u delo. Ja verujem da se najbolje stvari dešavaju u najgorim vremenima. Beograđani, vaša podrška mi je veoma važna. Beograd ovo zaslužuje!

Kamerades Kamerades: Fotografije sa stavom Helmut Newton Erotska fotografija u galeriji New Moment Tamara Zidar "Žene" Otvaranje izložbe fotografija „Žene“ Tamare Zidar Memento Izložba fotografija „Memento“ Luke Klikovca u galeriji U10 · · ·