FN2015 bina Dr Molekul 011_cover
U VAZDUHU · intervju

Pod sloganom „Jedan na jedan“ Festival nauke, jedanaesti po redu, održaće se od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu. Na mesto zločina poznato kao najveća naučna zabava u ovom delu Evrope vraća se dr Molekul, izraelska naučna zvezda koja na jedinstven, uzbudljiv i neretko eksplozivan način mališanima i njihovim roditeljima pokazuje zašto je nauka adresa koju nikako ne bi trebalo zaobići. Iza ovog simpatičnog junaka krije se Ori Vejl, glumac koji je daske koje život znače zamenio naučnim mantilom i laboratorijom.

Naša publika upoznala te je pre dve godine upravo na Festivalu nauke i poludela je za tvojim naučnim šou-programom. Reci nam, da li si i ti odlepio za Beogradom i Festivalom nauke?

Festival nauke u Beogradu za mene je bio neverovatno iskustvo! Publika je bila spremna za saradnju i odlično je odreagovala na moj šou. Poređenja radi, upravo sam se vratio s kineskog festivala nauke i komunikacija s njihovom publikom bila je znatno teža. Ono što mi se dopalo na vašem festivalu jeste to što su najaktivniji upravo klinci i tinejdžeri. Uvideo sam da ste topli i srdačni ljudi, zbog čega sam se osećao kao kod kuće.

Čega se posebno sećaš kad je grad u pitanju?

Kad pomislim na Beograd, odmah se setim dobre zabave. Čini mi se kao da se vi non-stop provodite. Pamtim i veoma dobru teleću čorbu, kao i ostale srpske specijalitete.

S kakvim nam programom dolaziš ove godine na festival? Šta mališani, ali i ona malo starija publika, mogu da očekuju?

Ja sam vam kao rok bend – izvodim svoje najveće hitove, ali i neke nove stvari. Sigurno će se tu naći i malo vatre i eksplozije, ali ćete i vi morati da zasučete rukave i učestvujete u svemu tome!

Danas su deca često na udaru kritičara koji tvrde da mladi lako gube pažnju, ne interesuju se dovoljno za obrazovanje, nauku… S druge strane, ti s tim nemaš problema. U čemu je tvoja tajna?

Verovatno sam bio najgori učenik na svetu kad su prirodne nauke u pitanju. Uvek mi se činilo kao da je nauka nešto veoma posebno, samo za pametne klince. Kasnije sam postao pozorišni glumac, i kad sam tražio inspiraciju za jednu od svojih predstava, put me je doveo do nauke i kasnije sam završio na Hemijskom fakultetu. Verujem da su deci najpre potrebni uzori koji vole nauku i koji svakom času pristupaju s entuzijazmom. Smatram da će deca želeti da učestvuju u svemu tome ukoliko im dozvolimo da sami istražuju i eksperimentišu.

Ti si prilično velika TV zvezda u Izraelu. Kako se to dogodilo? Da li možda imaš neki savet za sve one tinejdžere koji žele da krenu tvojim stopama ili pokrenu uspešne YouTube kanale?

Sve je počelo tako što je Kids Chanel-u bio potreban petominutni program i osoba koja je to trebalo da radi je odustala. Onda sam im ja predložio neke eksperimente i napravio veliki haos u studiju. Bili su šokirani! Ali deci se to veoma dopalo. Pozvali su me i rekli da dođem ponovo sledeće nedelje. Cela priča bila je veoma uspešna i trajala je dve godine. Nakon toga sam dobio svoj sopstveni šou koji se i danas emituje na televiziji. Ukoliko bi trebalo da delim neke savete, rekao bih samo da televizija uvek traži nešto novo i uzbudljivo. Sve što vam je potrebno jeste originalna ideja.

Ove godine Festival nauke održava se pod sloganom „Jedan na jedan“. Kad bi mogao da se sretneš sa nekim poznatim naučnikom – jedan na jedan – ko bi to bio?

To bi sigurno bio Galileo Galilej! Napisao sam čak i jedan komad o njemu! U pitanju je hrabar čovek koji je imao revolucionarne ideje. Platio je veliku cenu zbog toga što je uradio. Ali on nam je dokazao da se Sunce ne okreće oko Zemlje, već Zemlja oko Sunca. Nama to danas izgleda sasvim jasno i očigledno, ali kao i s drugim sličnim slučajevima, u to vreme to je bilo sve samo ne očigledno. Galileo je takođe izvodio naučne šou-programe. Kad bih samo to mogao da vidim…

DSC_0229_cover Vesna Kodžopeljić, direktorka maloprodaje kompanije Matis: Visoki kriterijumi vode ka uspehu D7K_4696 as Smart Object-1 copy_1_cover Bogdan Cvetković (Parkour Srbija): Sloboda kretanja Naslovna fotografija za sajt_cover Milan Ćuk: Mozaici iz drugog univerzuma milica mihailoviccover1 Milica Mihailović, Standup.rs: Humor na ivici noža · ·