Jelovnik na Titaniku
fotografija

15. aprila 2016. navršilo se tačno 104 godine od dana kada je čuveni brod Titanik potonuo.

U vreme kada je napravljen i zaplovio, bio je to najveći brod u ono vreme koji je već na svom prvom putovanju udario u ledeni breg i potonuo u severnom Atlantiku.

Najveći deo istorije čuvenog Titanika ljudi uglavnom odavno već znaju, bilo da su se o tome informisali putem istorijski potkrepljenih tekstova ili kroz filmske i druge fiktivne prikaze. Međutim, nedavno je otkrivena prava i istinita činjenica o tome kakva se hrana služila na ovom brodu, i to u zavisnosti od toga kojoj su klasi pripadali putnici.

U našoj galeriji u prilici ste da vidite sačuvana dokumenta, tačnije fotografije i jelovnike koji su na Titaniku bili služeni, a kako je u ono vreme ovaj brod bio najluksuznije pomorsko prevozno sredstvo moći ćete da se uverite u to šta je početkom 20. veka bilo smatrano luksuznim i gurmanskim jelima. Razlika u tretmanu gostiju najbolje se može uočiti upoređivanjem jelovnika za putnike prve i druge klase. Bogataši su se sladili volovskim jezikom, pitom od teletine i šunke, ribljih jela i jagnjećih kotleta. Oni nešto siromašniji morali su da se zadovolje kobasicama sa roštilja, krompirom, prženom šunkom i jajima, a oni najsiromašniji jeli su pirinač, pečenu govedinu i kukuruz.

Šta se služilo i gde na čuvenom brodu TitanikOtvori galeriju
Profesije budućnosti 1902. Kako su 1902. zamišljana buduća zanimanja za žene Sa snimanja filmova Marilyn Monroe Marilyn Monroe: Scene sa snimanja filmova najpoznatije plavuše Festival zmajeva Berck-sur-Mer kite festival: Volite li zmajeve? Kina u proteklih 100 godina Šta se sve promenilo u Kini za 100 godina · · · · ·