Albumi inspirisani opojnim drogama
KULTURA · muzika

Na pomen pojmova „rock ‘n’ roll“ ili „underground“ nije retko da se kao prve asocijacije pojave opojne droge, ali iako u svakoj šali ima pola zbilje, neko bi za ovakve komentare mogao da vas tereti kao čoveka sazdanog od predrasuda. Istina je, kad prođe slava i počnu da se objavljuju autobiografije onih koji više nisu, a nekada su bili čuveni muzičari još čuvenijih rock bendova, shvatamo koliko je droge, alkohola i drugih oblika nepravilnosti u odrastanju i ponašanju bilo upleteno u nastanak muzičkih hitova druge polovine 20. veka. U svakom slučaju, neki od njih su objasnili kako su nastale, ili bolje rečeno kakve supstance su ih inspirisale da naprave pesme bez kojih bi danas istorija rocka bila nezamisliva, a na vama je da to otkrijete.

1. Exile On Main StreetThe Rolling Stones, 1972.

Rasplinuti dvostruki album i mnogo buke alkohola i droge, tek da se zna da William Burroughs i Gram Parsons nisu slučajno svraćali na jug Francuske, kao i da je Jagger na kraju album završio u LA-u, jer su iz zemlje vina i sireva bili izbačeni zbog nedoličnog ponašanja.

2. Station To StationDavid Bowie, 1976.

Opsednutost okultnim i Ničeom, ali pre svega čini se drogom i to baš kokainom, a nije ni neka tajna, jer i sam autor tekstova kaže: „It’s not the side-effects of the cocaine/ I’m thinking that it must be love’ runs the title track, disingenuously“

3. ScreamadelicaPrimal Scream, 1991.

Album je zamišljen kao muzička podloga, odnosno predstava o tome kako bi izgledao put od trenutka uzimanja MDMA do trenutka kada njeno dejstvo prestaje, ali vi ovaj album možete da slušate i kao eksperiment u kojem Rolling Stonesi sviraju na ekstaziju.

4. RevolverThe Beatles, 1966.

Bilo je takvih pesama i ranije u istoriji ovog benda, međutim Revolver je nešto sasvim drugo – Tomorrow Never Knows (o LSD iskustvu), Lennonova She Said She Said (veče tripovanja sa članovima benda Byrds i Peterom Fondom).

5. There’s a Riot Goin’ OnSly & The Family Stone, 1971.

Pa evo ovako stvari stoje, mračan album o socijalnim nepravdama, a onda You Got Me Smilin’ pesma koja objašnjava kako je kad se „uradiš“ i tako red dobrih, a onda red loših vesti…

6. DopesmokerSleep, 1998.

Na ovom albumu stoner rock orijentacije sve zvuči kao da su sva izdanja Black Sabbatha izgorela u trenutku kada je Sunce zauvek potamnelo ili tako nekako, apokaliptično i zlohudo u svakom slučaju.

7. Ladies And Gentlemen We Are Floating In SpaceSpiritualized, 1997.

Čini se remek delo slavnog Jasona Piercea iskreno i detaljno svedoči o inspiraciji, ali i da je dotičnim uspeo da opravda svoju tvrdnju da se ne drogira sebe radi, već muzike radi.

8. RumoursFleetwood Mac, 1977.

Jedan od najprodavanijih albuma za koji se odavno zna da je filovan dvostrukim raskidom i sa dosta kokaina, ali verovatno je da bi autori rekli nešto poput – muzika ne sme da trpi!

kristali Kristali slave 20. rođendan u Domu omladine Marisa Nadler Marisa Nadler u Kulturnom centru REX Vlatko Stefanovski Vlatko Stefanovski s gostima Upoznajte Tinashe Upoznajte Tinashe · · ·