cover
PULS GRADA · moda

Aktuelna godina će biti uzbudljiva po mnogim kinematografskim i modnim pitanjima, ali posebno će biti interesantna kada se ove dve umetnosti spoje. Bilo da se radi o dokumentarnom filmu koji govori o konceptu ženske figure u modnoj industriji, životu transrodne osobe, stvaralaštvu modnog dizajnera, ili o fikciji koja priča o životu nesrećno preminulog kreatora, 2017. i početak 2018. godine donose istoriju, intrigu i kreativnost kakvu nam samo revolucionarna moda kroz savršene pokretne slike može priuštiti.

We Margiela

Film će se pojaviti kasnije ove godine, a njegov fokus i tema usmereni su na kreativni proces koji stoji iza francuske modne kuće Maison Martin Margiela. Između ostalih intervjua u filmu, pojaviće se i onaj sa Jenny Meirens, jednom od osnivača brenda. Ono što je posebno intersantno jeste da na oficijalnom sajtu filma svi oni koji se prijave na specijalnu mejling listu dobijaće ekskluzivne fotografije i isečke intervjua, sve dok film ne počne sa zvaničnim prikazivanjem. Zainteresovani fanovi mogu da prate i We Margiela Instagram na kome izlaze apdejtovi vezani za film.

Versace

Pod rediteljskom palicom Billa Augusta, a u glavnoj ulozi Antonia Banderasa, film će se na podroban način baviti glamuroznim životom i tragičnom smrću čuvenog italijanskog dizajnera i osnivača istoimenog modnog brenda – Giannia Versacea. Bez obzira na biografski karakter filma, zvaničnici iz modne kuće Versace su se ogradili, rekavši da oni nisu direktno involvirani u projekat, i da na film treba gledati kao na čistu fikciju. Sumnjamo da će okorele ljubitelje Giannievog lika i dela ova vest obeshrabriti.

McQueen

Film će najverovatnije izaći krajem ove godine, a čast da glumi ovog velikog inovatora koji je promenio tok istorije mode pripala je glumcu Jacku O’Connellu, poznatom po filmu Unbroken. Jack vizelno izuzetno podseća na pokojnog britanskog kreatora, čiji životni put nije bio ni malo lak. Nadamo se da će film biti podjednako hrabar i originalan, kao što je i sam McQueen bio.

Dries

Film se već prikazuje u Belgiji i Španiji, a govori o očaravajućem životu belgijskog modnog kreatora Driesa Van Notena. Ovo je prvi put da je notorno stidljivi dizajner dozvolio da se kamere uvuku u njegovo carstvo, zbog čega film nudi novu vizuru i razumevanje njegove kreativne posvećenosti, kroz vrlo ličan i skroman nastup kreatora. U trejleru za film, koji možete pogledati ispod, Dries lepo kaže: “Ne volim reč moda jer ona znači nešto arhaično, što je gotovo za šest meseci. Želim da nađem reč koja je više vanvremenska.”

The Ripper

Ovo je još jedan film koji se bavi Alexanderom McQuuenom, ali ovog puta kroz prizmu dinamičnog odnosa koji je imao sa Isabellom Blow. Poznata po svom ekscentričnom stilu i aristokratskim korenima, Blowova je bila jedna od McQuuenovih muza i blizak prijatelj. Njihov poslovni i privatni odnos biće glavna tema ovog kinematografskog ostvarenja, čiji se datum premijere sa nestrpljenjem očekuje.

Phantom Thread

Iako se ne zna još mnogo toga, poznato je da će cenjeni glumac Daniel Day Lewis zaigrati u ovom ostvarenju priznatog filmskog reditelja Paula Thomas Andersona. Naslov filma je za sada radni, a modna drama će se odvijati 1950-ih godina, dok će Daniel tumačiti ulogu britanskog modnog dizajnera Charlesa Jamesa. Sudeći po prvoj saradnji reditelja i glumca, koje je rezultovalo ostvarenjem There Will Be Blood, njihov novi zajednički projekat u najmanju ruku obećava.

Straight/Curve

Dokumentarac govori o tome šta znači biti uspešan model u modnoj industriji, i istražuje izazove sa kojima se mnoge devojke susreću zbog ukalupljenog koncepta ideala ženskog tela. Preko pozitivnih i drugačijih primera, nalik manekenki Ashley Graham, film govori o probijanju barijera i težnji modne industrije da bude inkluzivnija. Bilo da ste mršavi ili puniji, tamnije ili svetlije puti, ovaj film se odnosi i na vas, što jasno možete videti i u trejleru.

Andrej(a)

Verovatno jedan on prvih i najpoznatijih transrodnih modela koji je uzdrmao modnu industriju i svet jeste Andreja Pejić. Film prati razvoj i transformaciju njenog života i modne karijere pre i posle operacije promene pola. Ovo neobično i zasigurno intrigantno, a delom i kontraverzno ostvarenje, moćićete da vidite krajem ove ili početkom 2018. godine. Strpite se, sudeći po svemu vredi sačekati.

cover 10 dijamantskih đinđuva kraljice Elizabete pagecover Najgore sa modnih pista cover tike majice Tike majice su novi letnji hit Air Sock Racer Ultra Flyknit 3 Model koji izaziva pažnju već 30 godina · · · · · · ·