Oskar prognoze
U VAZDUHU · urban flash

Ceremonija dodele osamdeset i osmog Oskara biće upriličena 28. februara 2016. godine. Nominovani su do tada na tihoj vatri, svesni da je, kao i svake godine, konkurencija žestoka. Ko ima najviše šanse da dobije najprestižniju filmsku nagradu na svetu?

Prošle godine ste na sajtu City Magazina mogli da saznate ko će dobiti Oskara i pre dodele – naša prognoza je bila pronicljiva i tačna. Hajde da vidimo kakva je situacija ove godine… Naravno, krećemo od kategorije za najbolji film u kojoj je nominovano osam naslova. Marsovac, Bruklin i Most špijuna nemaju velike šanse, a malo je verovatno da će nagradu dobiti Soba i Pobesneli Maks: Autoput besa. U ovoj podeli, najviše izgleda imaju drama o pedofiliji Pod lupom i osvetnički epik Povratnik. Pored ova dva naslova, solidne šanse ima i Opklada veka.

Favoriti: Pod lupom i Povrtnik
Dobre šanse: Opklada veka

Što se najboljeg reditelja tiče, nije isključeno da Alehandro Injuritu dobije nagradu dve godine za redom. Prošle godine je nagrađen za Čoveka-pticu, a ove je u igri sa ništa manje kvalitetnim Povratnikom. Bilo bi lepo da Akademija nagradi Džordža Milera – zaslužio je da dobije nagradu, ne samo zbog Autoputa besa koji predstavlja krunu njegove karijere već i zbog minulog rada. Preostala tri kandidata Adam MekKi (Opklada veka), Leni Abrahamson (Soba) i Tom MekKarti (Pod lupom) nemaju velike šanse.

Favorit: Alehandro Injaritu
Dobre šanse: Džordž Miler

Oskara za najbolju mušku ulogu će ove godine (konačno) dobiti Leonardo Dikaprio, to je gotovo izvesno. U Povratniku je bio odličan a i krajnje je vreme da dobije statuetu koja mu je u prošlosti toliko puta izmakla. Zaslužio je. Njegovi konkurenti su: Majkl Fasbender (Stiv Džobs), Brajan Krenston (Trambo), Edi Redmejn (Dankinja) i Met Dejmon (Marsovac).

Favorit: Leonardo Dikaprio

Favorit u kategoriji – najbolja ženska uloga je Bri Larson, mlada glumica čiju ulogu u Sobi svi hvale. Doduše, tu je još nekoliko snažnih kandidatkinja: Šarlota Rempling (45 godina), Serše Ronan (Bruklin), Dženifer Lorens (Džoj) i Kejt Blančet (Kerol).

Favorit: Bri Larson

Među muškaracima u epizodnim ulogama, Mark Rajlans (Most špijuna) i Kristijan Bejl (Opklada veka) su ostvarili najbolje uloge, ali favorit je Silvester Stalone (Krid: Rađanje legende). Oskara za najbolju žensku epizodnu ulogu će najverovatnije dobiti Alisija Vikander za Dankinju.

Favoriti: Silvester Stalone i Alisija Vikander

U kategoriji za najbolji animirani film, ljuta bitka će se voditi između Anomalize i U mojoj glavi. U borbi za najbolji film van engleskog govornog područja najbolje se kotira drama o Holokaustu Šaulov sin. Još detalja o filmovima nominovanim za Oskara i mojom prognozama možete saznati u emisiji Filmotres.

Deveruše poznate ličnosti I one su bile deveruše Kada nekog nervirate Kako da budete zaista nepodnošljivi Nije im se dalo - glumci i uloge Nije im se dalo: 10 glumaca koji su ostali bez poznatih uloga Najbolje mesto za život Grad sa najboljim kvalitetom života je … · · · · ·