Spotlight
KULTURA · film/TV

Najpoznatije filmske nagrade na svetu sinoć su dodeljene po 88. put u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Film “Spotlight” odneo je nagradu za najbolji film. Najbolja glumica je Brie Larson (Room), a Leonardo DiCaprio dočepao se željene statue posle nekoliko neuspešnih pokušaja. Dodelu je vodio komičar Chris Rock.

Očekivano, Rock je spomenuo aktuelnu temu rasizma u Holivudu u svom uvodnom monologu, osvrnuvši se na odluku Jade Pinket Smit i drugih afroameričkih glumaca da bojkotuju dodelu. “To je kao kada bi ja bojkotovao Rihannin donji veš. Ali nikada me Rihanna nije ni pozvala da ga vidim.”

Iako su mnogi očekivali da će Oskara za najbolji film odneti ponovo delo Alejandra Gonzáleza Iñárritua (koji je prošle godine dobio ovu nagradu za film Birdman), drama o bostonskim novinarima koji otkrivaju skandal u katoličkoj crkvi osvojila je ovu prestižnu nagradu.

Nakon pet nominacija, Leonardo DiCaprio konačno je osvojio Oskara. U svom govoru, skrenuo je pažnju publike na probleme sa životnom sredinom koji su izazvani globalnim otopljavanjem.

Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rylance (The Bridge of Spies), dok je u istoj kategoriji ženski pobednik Alicia Vikander (Danish Girl).

Najbolji animirani film je Inside Out, a najbolji film van engleskog govornog područja je mađarski film Šaulov sin.

Najbolji dokumentarni film je Amy.

Najbolja originalna pesma je Writing’s On the Wall (Jimmy Napes and Sam Smith) iz filma Spectre, dok je nagradu za filmsku muziku osvojio legendarni kompozitor Ennio Morricone za rad na filmu The Hateful Eight.

Pripremite se za nastavak filma "Alisa u zemlji čuda 2" Pripremite se za nastavak filma „Alisa u zemlji čuda 2″ Automatski nacrt Animirani film „Sava: Mali ratnik velikog srca“ od danas u bioskopima Anna Wintour Pogledajte trejler za dokumentarac o Met balu i Anni Wintour „First Monday“ Leonardo Di Caprio Top 5: Uloge u kojima je Leonardo DiCaprio zalužio Oskara, ali ga nije dobio ·