pagecover
KULTURA · film/TV

Često se vode rasprave o filmovima ili glumačkim performansama kojima je nezasluženo izmakla prestižna nagrada Američke filmske akademije. Ipak, treba biti realan. Nemoguće je da svi dobiju nagrade i neizbežno je da će neka vredna ostvarenja i role ostatiti bez Oskara i pored svojih nespornih kvaliteta.

Manje razumljivo je, međutim, što se neke odlične glumačke performanse nisu našle ni na spisku nomininovanih.

Ovog puta ćemo koncentrisati na taj slučaj i predstaviti vam 5 najboljih uloga u filmovima 21. veka koje je Američka filmska akademija nezasluženo zaboravila.

1. Samuel L. Jackson u filmu The Hateful Eight

Samuel L. Jackson nije bio jedini glumac koji je briljirao u Tarantinovom vesternu The Hateful Eight, ali ako jedna performansa iz filma zaslužuje da bude izdvojena, to je svakako njegova. Od ležernosti i opuštenosti na početku filma, ozbiljnosti na sredini, pa do pravedničkog gneva u drugoj polovini filma, Jackson je kao major Marquis Warren prikazao ceo raspon svog glumačkog talenta.

2. Kirsten Dunst u filmu Melancholia

Zaista je čudno da uloga Kirsten Dunst u filmu Melancholia nije nominovana za Oskara, s obzirom za činjenicu da je desetak meseci ranije ova glumaca dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na Kanskom festivalu. Ipak, filmski fanovi nisu zaboravili njen upečatljiv prikaz borbe sa depresijom u filmu Melancholia.

3. Paul Giamatti u filmu Sideways

Pre uloge u filmu Sideways, Paul Giamatti je pre svega bio poznat po svojim epizodnim rolama. Posle uloge čoveka srednjih godina u egzistencijalnoj krizi u ovom filmu, vrata Holivuda su mu se širom otvorila i postao je deo prve lige glumaca. Trenutno igra jednu od glavnih uloga u popularnoj seriji Billions.

4. Ralph Fiennes u filmu The Grand Budapest Hotel

Od Ralpha Fiennesa smo navikli da očekujemo ozbiljne uloge u dramama kao što su Shindler’s List i The English Patient, međutim on nam je ovom sjajnom ekcentričnom filmu Wesa Andersona pokazao da ima talenat i za komediju.

5. Naomi Watts u filmu Mulholland Drive

Uloga mlade glumice koja želi da uspe u Holivudu u filmu Mulholland Drive je proslavila Naomi Watts. Inače ovaj film poznatog reditelja Dejvida Linča su kritičari proglasili za najbolji film novog milenijuma u poslednjoj anketi BBC-a. Njih dvoje su ponovo sarađivali u novoj sezoni kultne serije Twin Peaks.


3136755-TEST12-650-74cf639bea-1504797774cover Poznati glumci i glumice u svojim prvim ulogama i danas fifty-1505068922 Prvi trejler za film „Fifty Shades Freed“ Ljubišta Samardžić Ljubiša Samardžić: Deset uloga koje ćemo pamtiti Erotski filmovi NC 17: Deset filmova koji su previše provokativni za američku publiku · · ·