Denzel Washington
KULTURA · film/TV

U godini ovako (sveukupno gledano, naravno) prilično mršavih kreativnih postignuća, a to se ponajpre odnosi na domen holivudskog i severnoameričkog filma višeg ranga, koji je ionako u fokusu oskarovske pomame, teško je pametan biti na temu preraspodele nagrada. Nad ovim bi se i Ljubiša Trgovčević dobro zamislio. Da pokušamo da pogodimo u metu i po pitanju glumačkih nagrada, ne može da škodi i ne bi trebalo da boli, zar ne?

Glavna ženska uloga:

Isabelle Huppert (Elle)
Ruth Negga (Loving)
Natalie Portman (Jackie)
Emma Stone (La La Land)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Ako bude po poštenju: Definitivno maestralna Isabelle Huppert za čudesnu ulogu u čudesnom filmu, u genijalnoj glumačkoj kreaciji po savršenoj meri tog Verhoevenovog remek-dela.

Ako bude po nekakvom (politički korektnom ili drugom) ključu: Svakako Meryl Streep; em joj je to jubilarna dvadsesta nominacija, em je svojim čuvenim zlatnoglobusovskim govorom duboko ganula i silno zadužila dobro snađene holivudske liberale (uostalom, ako je preporuka za mesto ministra kulture u Srbiji uspešan niz domišljatosti na Tviteru, zašto i Meryl Streep ne bi dobila Oskara na konto jednog čitavog govora, a za dobru ulogu u jednom solidnom filmu?).

Ako Akademiju krene emocija: Ruth Negga za ulogu u pritajeno srceparajućem ostvarenju Loving – retro-dizajn, jasna da jasnija ne može biti društvena poruka, motiv međurasne ljubave koja ne zna za prepreke…i prelepa cura u belom. Niska ozbiljnih aduta, zar ne?

Srednje rešenje: Emma Stone, dobra uloga u dobrom filmu, i Emma Stone kao takva.

Glavna muška uloga:

Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge/ Greben spasa)
Ryan Gosling (La La Land)
Viggo Moternsen (Captain Fantastic/Drugačiji otac)
Denzel Washington (Fences)

Ako bude po poštenju: Viggo Mortensen, savršen u ulozi neo-hipi oca u potrazi za slobodom za svoju brojnu decu i sebe u odličnom indie filmu, koji nekim čudom nije nestao ispod kolebljivog radara članova Američke filmske akademije.

Ako bude po nekakvom (politički korektnom ili drugom) ključu: Denzel Washington, ali prvenstveno jer se Akademija davno, davno ogrešila o njega, dajući mu prvog Oskara prerano – za epizodnu ulogu u ne baš značajnom filmu (Rat za slavu). A neke stare rane baš umeju da bole, dugo i dugo.

Ako Akademiju krene emocija: Casey Affleck, za po merilima ove nagrade u kao skrojenoj ulozi slomljenog čoveka koji će morati da se prene, u sebi prepozna zabašurenu plemenitost i da se barem tiho raduje mogućnosti za novi počeetak. To se traži, to je uvek na ceni.

Srednje rešenje: Casey Affleck ili Denzel Washington, zavisno od kalkulacijskih nadgornjava u nekim drugim kategorijama.

Ženska epizodna uloga:

Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Octavia Spencer (Hidden Figures)
Nicole Kidman (Lion)
Michelle Williams (Manchester by the Sea)

Ako bude po poštenju: Viola Davis, ponajpre zbog, nazovimo to tako, solidnosti u izvođenju i zauzdanog glumačkog temperamenta u inače glumački prilično bučnom Washingtonovom rediteljskom radu, Fences.

Ako bude po nekakvom (politički korektnom ili drugom) ključu: Octavia Spencer, sjajna glumica u posve bezličnom filmu (Hidden Figures),ali na krupnu i onako oskarovski državotvornu temu (Afro-American women empowerment – osnaživanje afroameričkih žena).

Ako Akademiju krene emocija: Nicole Kidman za ulogu u filmu Lion, uz ogradu da je Nicole Kidman praktično sama snizila vlastite šanse za Oskara na nivo statističke greške onim svojim nedavnim slobodarskim interjuom u kome je, doduše, ovlaš i sramežljivo zametila da Trumpu ipak treba dati šansu.

Srednje rešenje: Michelle Wiilams, jer je u pitanju zrela i prava epizodna uloga, a ova glumica je ionako dugo, dugo već tako blizu oskarovskog ognja.

Muška epizodna uloga:

Mahershala Ali (Moonlight)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Michael Shannon (Nocturnal Animals)
Dev Patel (Lion)
Lucas Hedges (Manchester by the Sea)

Ako bude po poštenju: Mahershala Ali, jer gluma muškog dela ansambla jeste najvrednija stavka u neodmerno izvikanom Moonlight-u.

Ako bude po nekakvom (politički korektnom ili drugom) ključu: Dev Patel, kako bi se na par godina barem utišali oni koji primećuju da se Indusi i ostali Azijati vidno slabo kotiraju na oskarovskim klackalicama. A sam Dev Patel je odličan glumac, tu barem spora nema.

Ako Akademiju krene emocija: Jeff Bridges, stoga jer je reč o istrajnom, pouzdanom, povremeno i blistavom, mnogozaslužnom holivudskom veteranu, prisutnom na velikom platnu više od četiri decenije.

Srednje rešenje: Michael Shannon, jer nije dobio kada je trebalo (za izvrsnu ulogu u izvanrednom 99 Homes, i još ponekim) i zato što mu se mirne duše najviša odličja mogu davati svake godine za gotovo baš svaku kreaciju. Pri takvom poretku stvari ne mari puno što je reč o tek korektnoj ulozi u priličnom razočaravajućem filmu Toma Forda.

Filmovi o migrantima (foto: "In This World") Filmovi o migrantskom iskustvu coverafterparti Kontroverzni „Afterparti“ premijerno na FEST-u H2SpecialsCH203eyesv001 Druga sezona serije „HUMANS“ T2: TRAINSPOTTING Filmski februar · · · ·