Bizarne socijalističke građevine
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ponekad je zaista neverovatno kako tekovine prošlosti, čak i kada su u pitanju ružni ostaci nikako da budu iskorenjene. Nekada davno građevine koje su sa ponosom veličale komunističku filozofiju i duh svih pravih i iskrenih poštovalaca ovog ideološkog opijuma u zemljama Evrope i središnje Azije ostavljene su do dana današnjeg na istom mestu gde su nekada sa naporima i ponosom malog čoveka bivale podignute. Danas su obično napuštene – al ko za to jošte mari!

Možda neki nisu primetili, ali Berlinski zid je odavno srušen, a građevine koje su ostale kao sećanje na komunističke ideale ostale su manje ili više okrnjene zubom vremena. Ipak, ni jedna od njih, osim u slučaju kada dobiju novu, najčešće hotelsku namenu, nema veći doprinos i značaj za današnje savremeno društvo.

Istina je da je u većini zemalja gde bizarne tekovine komunizma još uvek ponosno stoje i odolevaju, druga muka pritisnula sve drugarice i drugove pa im malo smetaju kule i utvrđenja a mnogo više besparica i glad. Pa ipak, ako već nisu postale značajne turističke destinacije, ostaje nejasno zašto se sa njima ništa nije učinilo – ni dobro, ni loše, ni praktično, a još manje na polju ideja!

Građevina u GruzijiOtvori galeriju
matthias-jung-surreal-homes-designboom-0122 Nadrealizam u arhitekturi: Kolaži nemogućih građevina 37. salon arhitekture 37. Salon arhitekture Uređenje stana na galaktički način Uredite stan po zvezdanim merama Kuće bogatih Raskošne kuće poznatih zvezda koje imaju manje od 30 ·