cover
PULS GRADA · moda

U kojem god delu grada da živite, neka od divnih pijaca zasigurno vam je u blizini. I dok svakodnevno bezbrižno šetkate, puneći korpe i cegere voćem i povrćem, neka vam pogled i pažnja skrenu u pravcu zabačenih štandova. Ko zna šta sve kriju: firmiranu haljinu, skup nakit koji se jeftino prodaje, par savršenih cipela… Svakako postoji nešto zanimljivo što čeka isključivo i samo na vas.

Ne treba da vas bude stid, a još manje sramota, ako priznate i podelite sa svojom okolinom, širom i užom rodbinom, prijateljima (a posebno neprijateljima) da ste nešto kupili na buvljaku. Naprotiv, trebalo bi da budete ponosni na svoju dovitljivost, oštro oko i nova otkrića.

Neophodna je određena praksa i vežba, kako bi se usavršilo specifično ponašanje koje vam je potrebno da biste uočili i izdvojili nešto vama vredno iz haosa stvari i sa natrpanih gomila. A neizostavna i posebna veština za sebe je cenkanje. I, da se razumemo, u njoj nema ama baš ničeg lošeg. Ona ne predstavlja nikakvo nipodaštavanje prodavačice/prodavca; zapravo se apsolutno očekuje i podrazumeva. To je deo igre, deo nepisanih pravila buvljaka.

Uostalom, nikada dosta odevnih predmeta i asesoara, a posebno cipela. Kada većina dama pomisli na elegantene cipele, pomisli na one sa štiklom. Kada se diskutuje o kvalitetu, made in Italy je po mišljenju mnogih i dalje nenadmašiv. Kada se govori o kupovini cipela na štiklu, pretenduje se na nabavci u inostranstvu, na naručivanju preko interneta i štednji novca za „dobre” i skupe radnje.

Koliko god da više volite i nosite ravne cipele, baletanke i patike, osnovni je red imati minimum jedan par cipela na štiklu. Koliko god da vam se otrgne podli smešak kada se neka dama tetura sa visokim potpeticama, nadajući se da neće na očigled svih slomiti vrat, jedno od deset modnih zapovesti koje važe i za vas je: štikle su ipak obavezne!

Možda će vam ideja kupovine cipela na buvljaku u prvi mah biti odbojna. Čekajte, polako, nema mesta osuđivanju i automatskom odbacivanju. Ako dobro zagledate cipele, videćete da većina njih ima nove, nikada korišćenje flekice na vrhu štikle i da su u celosti sasvim očuvane. Modele i firme koje možete naći svakako će vas iznenaditi, što uvek posebno obraduje ljubitelje vintidž i retro mode, kao i one koji su konstantno u potrazi za originalnim odevnim komadima.

Osmišljene da učine osobu višom, drže je u lepom pravilnom stavu, i uz to imaju i dekorativnu vrednost, cipele na štiklu nose dugu istoriju. Mogu se videti na zidnim slikarijama u egipatskim grobnicama, a nosili su ih i drevni persijski jahači, Katarina di Mediči na svom venčanju, Luj XIV onda kada su bile namenjene i muškarcima. Raspon štikle danas varira od 3.8 do 15cm.

Suvišno je naglašavati i nabrajati kakve sve boje, materijale, oblike, modele i stilove možete naći na buvljacima. Uostalom, to je na vama da otkrijete i došetate kući u novim cipelama.

Nedelja mode u svetu Metropole u vreme najvećeg modnog praznika tumblr_inline_o0v0imalL31ty855k_1280 Venčanice od papira: Kratkotrajno zadovoljstvo za dugi brak cover1 Muška moda: Četiri dominantna stila oblačenja Blogerke i Instagram Obavezno počnite da pratite Instagram profile ovih blogerki