alcohol-hangover-event-death-52507
PULS GRADA · aktuelno

Ako volite čašu viskija (ili tri), ali vam teško pada neizbežni mamurluk svako jutro nakon večernjeg izlaska sa prijateljima, imamo dobru vest za vas. Nova vrsta napitka koja izaziva pripitost, ali bez mučnine i negativnih efekata na vaš organizam, bi mogla da se pojavi u prodaji već za pet godina.

Ovaj sintetički alkohol je nastao kao rezultat višegodišnjeg napora tima od nekoliko naučnika, čiji je predvodnik britanski profesor Dejvid Nat. On je, inače, bio zaposlen kao savetnik u vladi Ujedinjenog Kraljevstva, ali je izgubio tu poziciju nakon nekoliko izjava u kojima je tvrdio da je droga manje opasna po ljudski organizam od alkohola.

Profesor Nat i njegove kolege tvrde da njihov novi napitak, nazvan Alkarel, pruža iste pozitivne efekte kao tipično alkoholno piće: rasterećenost, društvenost i dobro raspoloženje. Ono što je njima pošlo za rukom, međutim, je da potpuno eleminišu negativne efekte koji se vezuju za pripito stanje kao što su oboljenja jetre, mučnina, agresivno ponašanje i gubitak kontrole.

U intervjuu za magazin Guardian, Profesor Nat je povodom svog otkrića izjavio sledeće: „Znamo gde u mozgu alkohol izaziva dobre efekte, a gde loše, i koji receptori su odgovorni za to. Ono što smo mi postigli sa Alkarelom je način da targetiramo dobre receptore“.

Pre nego što se pojavi u prodaji, Alkarel mora još da se testira i prođe kroz sve procedure regulatora kako bi se definitivno saznalo koliko je bezbedan za konzumaciju. Ako sve prođe kako treba, možemo da očekujemo da ga vidimo u radnjama za oko pet godina.

Maj mesec matematike Najbolji primeri nastave matematike u Srbiji sbux wordmark Starbucks donosi nezaboravno iskustvo ispijanja kafe Beogradu otvaranjem svoje prve kafeterije u Srbiji ART_6829 Avioni Air France-a ponovo lete za Beograd _MDJ9649 Nagrada „Vip poziva“ uručena Dunji Jocić · ·