hiker-travel-trip-wander-163688
PULS GRADA · destinacija

Teško je pomisliti da postoji predugačak odmor. Zar nekome stvarno dosadi leškarenje na plaži ili uživanje na planini bez imalo brige o obavezama i problemima koji ih čekaju kod kuće?

E, pa prema novom istraživanju Žurnala sreće (!) odgovor je: DA. Štaviše istraživači su došli i do idealnog broja dana koje treba provesti na putovanju.

Otkriveno je da je 8 dana optimalna količina vremena na odmoru koja maksimizira opuštenost i sreću. Preko toga nam već postaje dosadno i počinje da nam nedostaje dom.

Osam dana daleko od posla i drugih obaveza može učiniti čudo za naše blagostanje. Respoloženje će nam se popraviti istog trenutka kada stignemo na našu destinaciju, a da ne govorimo o pozitivnom dejstvu odmora na naš nivo energije. To je dovljno vremena da se raspakujemo, upoznamo se sa mestom koje smo posetili i uživamo u njegovim čarima. Ostanemo li duže od toga, rizikujemo da uđemo u novu rutinu, ali i da prevelikim odmaranjem otežamo sebi povratak u radnu formu kada se vratimo kući.

Istraživači su došli do magičnog broja 8, tako što su učesnike eksperimenta koji su bili na odmoru svaki dan pitali kako se osećaju, kako se provode i slična pitanja, na koje su ovi odgovarali ocenjivanjem na skali od 1 do 10. Po povratku kući, postavljana su im ista pitanja narednih nekoliko dana.

Rezultati istraživanja su pokazali da nivoi užitka na odmoru rastu do osmog dana, nakon čega polako padaju, a sa svakim sledećim danom čine navikavanje na svakodnevni život i kućne rutine sve težim.

Naravno, uzmite ovo sve sa dozom skepse. Ipak su to rezultati nastali kao prosek različitih stavova ispitanika. Možda ste vi baš oni kojima je i 20 dana na putovanju premalo!

Paris, Champs-Elysees at night Pariz – grad koji sija umetnošću Naslovna fotografija (foto wallpaperrs.com) Palata Pena: Raskošna rezidencija portugalskih kraljeva Božićni vašari u Beču Božićni vašari u Beču Etno selo Pobori Etno selo Pobori – skriveni kutak nadomak Lovćena · ·