Narodni muzej 3
PULS GRADA · aktuelno

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu ponovo je dostupna svim stanovnicima, ali i svim gostima Beograda. Od večeras u 23h, muzej će raditi naredna 24 časa neprekidno, uz besplatan ulaz prva tri dana.

Multimedijalni program na Trgu republike, koji počinje u 21 sat, simbolično će označiti trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture koja se nakon završetka obimnih radova na uređenju enterijera i eksterijera svečano otvara.

Kako bi se bogato kulturno nasleđe Narodnog muzeja predstavilo u celom svetu, kao glavni protagonista videa koji ima za cilj da promoviše otvaranje naše najznačajnije institucije kulture, odabran je Sergej Polunjin. Jedan od najvećih baletskih umetnika današnjice, izabrao je Srbiju kao mesto za svoje stvaralaštvo i inspiraciju zbog čega je pre nekoliko godina postao i naš državljanin.

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagođeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture. Polazište u osmišljavanju nove muzejske postavke, u kome su učestvovali kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić, bilo je nastojanje da uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog, postavka omogući otvoreni uvid kako u umetnost, tako i u prošlost.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja zgrade koja i sama predstavlja spomenik kulture, postavka će biti raspoređena na 5000 m2 izložbenog prostora. Pažljivo odabrani eksponati će svedočiti o izuzetnim arheološkim istraživanjima, vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, o poklonodavcima i kolekcionarima, slikovito i hronološki vodiće posetioce od praistorije do savremene umetnosti.

U želji da muzej bude što pristupačniji i za različite posetioce, velika pažnja posvećena je vizuelnom skladu kako bi svi prateći materijali u vidu tekstova, legendi i digitalnih sadržaja omogućili, najpre, prijatan boravak u muzeju, a onda i priliku za otkrivanje, saznanje, učenje i uživanje.

Mama-Shelter-Belgrade-05-18_142 Mama Shelter Beograd: Na listi 10 najboljih hotela sa terasom SIF_0516 Otvoren 5. Festival Šumadijskih vina u Kraljevskoj vinariji na Oplencu Untitled Video „Buđenje“ najavljuje otvaranje Narodnog muzeja Arsenal 08 1. veče Arsenal fest: Kako nam je bilo 1. festivalskog dana · · ·