sofest otvaranje 04
PULS GRADA · aktuelno

Spektakularnim vatrometom pod Kosmajem, kao i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu Sopot pozdravilo hiljade okupljenih ljudi, otvoren je 47. Filmski festival „Sofest“.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma „Filmskih novosti“ iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića „Nigde“. Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano „Varljivo leto ’68“ Gorana Paskaljevića.

„Ovde su rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjene prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije“, rekao je Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot. „Ove godine pružili smo priliku da se na Sofestu takmiče i filmovi drugih država u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti. Prve ocene kažu da stojimo dobro, najmanje ravopravno.“

Značajna odrednica ovogodišnjeg festivala, data u sloganu Sve naše varljive godine, je obeležavanje pet decenija od velikih demonstracija 1968. To je tema i izložbe plakata 1968/2018, koja je postavljena u Galeriji CZK Sopot.

– Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja. Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film. Više reči o refleksiji 68. u filmu biće reči na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul – kazao je član Odbora Sofesta Aleksandar Avramović na otvaranju izožbe.

Srčanim koncertom Umetničkog ansambla MO Stanislav Binički, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje Višnja na Tašmajdanu. Zauzvart Sofest mu je darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.

– Hvala vam na nagradi. Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja i više – rekao je Borisavljević. – Srećan sam što sam nagrađen za film koji sam radio kada sam imao samo 21 godinu. Izgedamo mnogo bolje posle 50 godina nego tada. Muzika u filmu mora da bude u drugom planu.

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića, koji je otpevao numeru Flojd iz čuvenog dela Nacionalna klasa, dok je aplauze publike pobrao razigrani KUD Kosmaj iz Sopota.

Obrazovni sistem Equilibrio - fotografija za junsko izdanje City magazina EQUILIBRIO: Letnji premium kursevi stranih jezika – POPUST 50% Ana Marbo PEPSICO GO: Start šansa za dobar početak Mladi Porast perfekcionizma među milenijalcima collage 12 tipova ljudi na plaži · · · ·