Marina Nićiforović
KULTURA · art

Umetnica Marina Nićiforović u prepunom prostoru galerije ULUS otvorila je svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Krilatija na svome početku“. Premijerna izložba ove umetnice nije njeno prvo profesionalno pojavljivanje na umetničkoj sceni, a to potvrđuju brojne nagrade koje je dobila u periodu od diplomiranja do izložbe u Galeriji ULUS-a.

Zapažena od likovnih kritičara i umetnika, autorka je vrlo studiozno pripremala svoju prvu samostalnu izložbu. U Galeriji ULUS-a publika može da vidi skulpture, grafike i matrice grafičkih listova, što izložbi daje posebnu draž. Prezentovanim vajarskim radovima prethodile su skulpture postavljene u restoranu „Madera“ i koje sa izloženim radovima čine jedinstvenu celinu. Integralno izlaganje skulptoralnih i grafičkih formi na našim prostorima je dosta retko, a Marina se odlučila za spoj ovih likovnih disciplina jer one najbolje reflektuju njenu umetničku misao.

Kao što sam naziv govori u središtu njenog interesovanja je letenje, a apstraktovano značenje ovog pojma autorka najbolje transponuje kroz linearne trodimenzionalne (skulptura) i dvodimenzionalne forme (grafika). Ambivalentnost letenja koja se može pratiti od semantičkog (dobro i zlo) do likovnog značenja (snaga – nežnost, energičnost – suptilnost itd.) u Marininom delu ima otelotvorenje kroz liniju. Jedno od značenja pojma krila-letenje je pobeda svetlosti nad tamom, a to je, svakako, Marina Nićiforović postigla svojoj izložbom koja estetikom, postupkom dovedenim do perfekcije i jedinstvom izraza posmatrače ostavlja bez daha.

Otvaranju izložbe prisustvao je veliki broj poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, filma i muzike.


juz Organizovana prva izložba za pse Sneg u šumi grafika Izložba grafika japanskog autora Haruhike Jošinage pas Razumeće oni koji imaju psa tat Minijaturne tetovaže koreanskog umetnika · · ·