pjimage (3)
U VAZDUHU · urban flash

Nulta gravitacija i mali prostor za skladištenje ozbiljno ograničavaju opcije ishrane astronauta. Evo šta je van granica, odnosno koja hrana je astronautima nedostupna dok se nalaze u svemiru.

Hleb

Mrvice – od hleba, krekera, kolačića i slično ne funkcionišu dobro u svemiru. Lebde okolo i mogu da ulete u oči astronauta i ometaju važnu opremu. Zamena za hleb u svemiru su tortilje.

Gazirana pića

Na Zemlji, veliki deo privlačnosti gaziranih pića potiče od mehurića, ali u svemiru, ta pića ne penušaju i mehurića gotovo da nema.

So i biber

Male čestice soli, bibera ili drugih začina bi jednostavno lebdele, a ne sletale na hranu.

Sveže mleko

Umesto svežeg mleka, dehidrirana vrsta, koja zauzima samo malo prostora i ne zahteva držanje u frižideru, bila je glavna tema međunarodnih svemirskih misija od šezdesetih godina prošlog veka.

Sladoled

U svemirskim šatlovima nema zamrzivača, pa samim tim ni mogućnosti za držanje sladoleda. Međutim, njegova alternativa je osušeni sladoled koji astronauti jedu kao desert.

Pica

Iako nije baš zabranjena u svemiru, pica nije na najtraženijoj listi hrane za astronaute. Kora ne može da bude hrskava, a nakon jela astronauti su uvek žedni.

Alkohol

Godine 1972. alkohol je bio na meniju za predstojeću misiju Skilab 4. Ali kada je javnost dobila informaciju o tom planu, mnogi su poslali besna pisma Nasi i ideja je odbačena.

SLAVIC-MEME-5caf200a616bf__700_cover Najbolji štosovi sa prvom fotografijom crne rupe pjimage (4) Ovo je razlika između princeze i vojvotkinje photo-1437913135140-944c1ee62782 „Mamizmi” – čudne i neverovatne fraze koje smo naučili od majki BeFunky-collage Stvari zbog kojih ćete se kajati za 10 godina · ·