naslovna
PULS GRADA · destinacija

Ljubitelji putovanja znaju koliko je teško odlučiti se za narednu destinaciju, naročito kada listi mesta koje želite posetiti nema kraja. Možda treba razmisliti o onim mestima na kojima će biti proslave određenih važnih godišnjica.

Na njima će biti raznih događaja i puno programa koji mogu samo upotpuniti celokupan utisak posete. Možda ste neka od njih već želeli da posetite, ali ste se pitali da li su vredna vašeg vremena i truda. U toku ove godine će definitivno biti, samo izaberite favorita i isplanirajte put.

Veliki kanjon Kolorada

Zaista nije potreban poseban razlog da se poseti ovaj prepoznatljivi i zapanjujući kanjon u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, u godini pred nama biće obeleženo 100 godina od kada je dobio status nacionalnog parka. Biće tu istorijskih predavanja, pravljenja umetničkih dela inspirisanih lokalnom kulturom, imitatora Tedija Ruzvelta koji će pričati o očuvanju te oblasti i raznih drugih priredbi i nastupa. Preko leta će astronomi amateri postavljati teleskope i nuditi lekcije zainteresovanima, a tu je i događaj koji okuplja razne umetnike koji izlažu svoja dela na otvorenom.

Dolina Loare

Prelepa dolina Loare puna je veličanstvenih zamkova i interesantnih vinarija, ali ove godine postoji još razloga za posetu. Ova godina označava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, koji je kraj života proveo baš u ovoj oblasti. Posetioci sada mogu da vide rekreacije raznih njegovih radionica i dela, budu deo renesansnog festivala i uživaju u raznom drugom sadržaju. Godina njegove smrti je ujedno i godina rođenja Katarine de Mediči, koja je kasnije postala kraljica Francuske, tako da će biti i izložbe posvećene njoj.

Normandija

Pre 75 godina, savezničke snage iskrcale su se u Normandiji kako bi oslobodile tu oblast od nemačkih okupatora. Francuzi će ovu godišnjicu obeležiti spuštanjem padobranom na istorijska mesta, uz paradu starih vozila, vatromete i oblačenje autentičnih uniformi. Očekuju se i posebna muzika i sajam kniga. Biće tu još puno sadržaja čije bi opisivanje potrajalo, ali Normandija će svakako biti vredna posete za sve ljubitelje istorije i ratne tematike.

Kejp Kanaveral

Prošlo je tačno 50 godina od kako je čovek prvi put kročio na Mesec i mesto sa koga je lansirana raketa za tu ekspediciju obeležiće ovu godišnjicu. Biće poseban gala događaj, otvoriće se nova izložba sa zanimljivim modelima rakete i replikom Meseca. Očekuju se i razna predavanja na temu života astronauta koji su putovali do Meseca, sa pripremama koje su prošli i još puno toga.

Betel, Njujork

Možda vam u startu nije poznat naziv ovog mesta blizu Njujorka, ali sigurno znate za Vudstok koji je održan baš tu pre tačno 50 godina. Biće upriličena proslava godišnjice nastupa rok legendi raznim umetničkim sadržajem, koji će tek biti detaljno objavljen, ali očekuju se muzički nastupi, čitanje poezije i razne diskusije na temu muzike. Čuveni prostor će svakako ponovo oživeti, i iako verovatno neće biti 400.000 hiljada ljudi kao pre pola veka, vredi videti šta se sve sprema.

ezgif.com-webp-to-jpg Evo zbog čega se zatvara prvi nudistički restoran na svetu Naslovna fotografija - plaža u Cefalu (foto Nebojša Kosijer) Sećanje na leto: Fotografije magične Sicilije 00-story-image-japan-has-the-most-powerful-passport Ovo je zemlja čiji pasoš najviše vredi naslovna Ovu bliskoistočnu zemlju još niste videli u ovom izdanju · · · · ·