stethoscope-1584223_1280
PULS GRADA · zdravlje

Visok krvni pritisak je jedan od vodećih zdravstvenih problema koji utiče na ljude širom sveta. Poznat je kao „tihi ubica“ zbog toga što obično ne utiče na svakodnevno funkcionisanje ljudi, ali može imati katastrofalne posledice ako se godinama ne leči.

Protiv visokog pritiska najbolje je boriti se zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Kada lekar utvrdi da već imate visoki pritisak, najverovatnije ćete dobiti lekove za smanjenje i preporuku za promenu pojedinih životnih navika. Dobra vest je da postoji jedan običan sok koji vam može znatno pomoći u ovoj borbi.

U pitanju je sok od nara, koji može drastično smanjiti pritisak ukoliko pijete samo jednu čašu dnevno. On deluje tako što smanjuje gustinu karotidnih arterija, pa samim tim i snižava pritisak u krvnim sudovima. Nar se već hiljadama godina smatra „voćem života“ i to nije bez razloga, kako su nedavna istraživanja i potvrdila. Njegov pozitivni uticaj na kardiovaskularno zdravlje odličan je saveznik u borbi protiv visokog pritiska. Treba samo birati sok od nara koji nema dodat šećer.

Pored nara, još jedan prirodan način za smanjivanje pritiska i zdravije stanje organizma je guava. Ovo voće je bogato vitaminom C i antioksidansima, što pomaže u snižavanju holesterola. Kombinacija ta dva voća za doručak može služiti i kao preventiva i kao prirodni lek. To naravno ne znači da treba zanemariti druge zdrave namirnice i fizičku aktivnost, jer nju ništa ne može nadomestiti.


sad-2385795_1280 Od nedavno žene u većoj opasnosti od srčanog udara ulje-kedorovog-oraha-250ml Mala ruska apoteka: Ulje kedrovog oraha JAZAK-0,5L-negazirana-svetli-cep Pravilno konzumiranje vode tokom dana 6cb35f0e-54a1-42f8-a84e-fc796398e78c-woman-smiling-close-up-mouth-red-lipstick-teeth Evo šta najviše nervira vašeg stomatologa · · · · ·