5d146eadb8fb9-1-5d131aadeb989__700_cover
U VAZDUHU · urban flash

Mark Dženkins je američki umetnik koji je pronašao nov način da plaši ljude u svetskim metropolama. Naime, on u okviru svog umetničkog projekta „Urbani teatar“ na ulice gradova postavlja realistične lutke koje naizgled podsećaju na obične ljude. Kada im se slučajni prolaznici približe, međutim, videće nešto što će ih šokirati i naterati da se zapitaju da li sanjaju ili je nešto u međuvremenu pošlo naopako sa našim svetom.

Mark je svoju prvu instalaciju predstavio svetu 2003. u Rio de Žaneiru. Ona se sastojala od jedne čovekolike lutke koja se nalazila usred đubrišta. Cilj ovog umetničkog projekta je bio da šokira ljude i skrene pažnju na probleme dece beskućnika u ovom brazilskom gradu. Druga Markova motivacija je da svojim figurama zaintrigira slučajne prolaznike koji ne skidaju pogled sa svog mobilnog telefona i natera ih na trenutak da postanu svesni svog okruženja.

To su možda vredni ciljevi, ali nama se čini da je ovaj umetnik pre svega želeo da se našali sa ljudima kada je na ulicama svetskih metropola postavio svoje jezive lutke. U našoj galeriji možete videti reakciju stanovnika ovih gradova na njegovu neslanu šalu.

Jezive lutke prestravljuju ljude u svetskim metropolamaOtvori galeriju
photo-1521220440919-a8f1ca41b2aa Kada je pravo vreme da kažete „volim te”? kreativna-resenja Kreativna rešenja malih i velikih problema sa kojima se svakodnevno suočavamo pjimage - 2019-06-27T231258.909 7 razloga zašto je razvod bolji od lošeg braka cover www.cnbc.com Evo šta treba da znate ako sretnete sirenu · ·