gorilla-selfie-0
U VAZDUHU · životinje

Par planinskih gorila, koje se ubrajaju u najugroženija stvorenja na Zemlji, uhvaćene su u neobičnoj ljudskoj pozi sa čuvarima u Demokratskoj Republici Kongo prilikom snimanja selfi fotografije od strane jednog od čuvara.

Rendžer Metju Šamavu je rekao da je zabeležio fotografiju dvojice primata u Nacionalnom parku Virunga, i da je od tada fotografija postala viralna na društvenim mrežama, naročito među grupama protiv krivolova. Fotografija ima veliki broj komentara, među kojima su mnogi pohvalili rad konzervatora i obećali da će donirati novac.

Planinske gorile su bile na ivici izumiranja zbog dvostrukih pretnji, krivolova i uništavanja staništa. Podržani napori za očuvanje sačuvali su ih, ali divlje populacije su još uvek pod velikim pritiskom, sa samo 1.000 jedinki u divljini. Dve gorile na fotografiji bile su siročad spasena od lovokradica i odgojena u specijalističkoj jedinici u sedištu parka. One ne mogu samostalno da prežive, što znači da su navikle na ljudski kontakt.

Virunga se nalazi u planinskom istočnom regionu DRK-a i bio je prvi nacionalni park koji je uspostavljen na afričkom kontinentu – posebno radi zaštite gorila u tom području. Tim od 600 rendžera radi širom parka kako bi očuvao život divljih životinja od krivolovaca i ljudskog upada, u regionu koji je teško pogođen ratom i sukobima koji su besneli više od 20 godina.

Mrnjau vikend (2) 7. Mrnjau vikend u Domu omladine Beograda cocker-spaniel-english-2415288_1280 Zašto psi jedu travu? cover www.pinterest.com Najčudnije ptice na svetu aj-robbie-603166-unsplash Koliko su slonovi zaista pametni? · ·