pjimage (18)
U VAZDUHU · urban flash

Profesionalni testovi inteligencije popularni su jer nude formulu koja vam omogućava da svoj stepen inteligencije poredite sa drugim ljudima, te vidite koliko je on prosečan ili iznad proseka.

Test kognitivne refleksije okarakterisan je kao najkraći test inteligencije na svetu jer se sastoji od samo tri pitanja. On procenjuje vašu sposobnost da spoznate da jednostavan problem može biti teži nego što se na prvi pogled čini. Što brže to uradite, inteligentniji ste.

Evo koja su ta tri pitanja:

  1. Palica i lopta zajedno koštaju 150 dinara. Palica košta 136 dinara više od lopte. Koliko košta lopta?
  2. Ako je potrebno pet mašina da za pet minuta naprave 5 mehaničkih uređaja, koliko bi trebalo minuta da 100 mašina napravi 100 uređaja?
  3. U jezeru se nalaze latice ljiljana. Svakog dana, njihov broj se duplira. Ako je potrebno 48 dana da latice pokriju celo jezero, koliko bi trebalo dana da pokriju polovinu jezera?

Većina ljudi je dala sledeće odgovore:

  1. 13 dinara
  2. 100 minuta
  3. 24 dana

A evo pravih rešenja:

1. Lopta bi zapravo koštala 7 dinara

Palica + lopta = X+(X+136)=150

2X+136=150

2X=14

X=7

2. Bilo bi potrebno 5 minuta da se napravi 100 uređaja

Pet mašina može da napravi pet uređaja za pet minuta. Iz toga sledi da jedna mašina može da napravi jedan uređaj za 5 minuta. Na osnovu toga zaključujemo da ukoliko bismo imali 100 mašina i da sve one istovremeno rade, to znači da bi one mogle da naprave 100 uređaja za 5 minuta.

3. Potrebno bi bilo 47 dana

Ukoliko se površina prekrivena ljiljanima svakog dana duplira, to znači da je prethodnog dana bila duplo manja. Iz toga zaključujemo da bi jezero bilo do pola prekriveno 47. dana, odnosno jedan dan pre 48. dana.

pjimage (23) Praktični saveti dobitnika lutrije posteljina Ovo je pravi razlog zašto hoteli koriste belu posteljinu 953px-HamptonCourtUnicorn 10 činjenica koje zvuče neverovatno, ali su ipak istinite pjimage (13) Novo pravilo: Pre ulaska u avion putnici će morati da se izmere · · ·