predmeti
U VAZDUHU · urban flash

Svakodnevno susrećemo različite nove vrste tehnologija, ali retko razmišljamo o tome kako su predmeti koje upotrebljavamo izgledali kada su nastali. Neki su u upotrebi već hiljadama godina ali se nikada nismo zapitali da li su uvek tako izgledali.

Da li ste se ikada pitali kako su izgledale čarape ili da li su uvek bile ovakve? Najstariji poznati par čarapa je star 1500 godina, i to su vunene čarape iz Egipta.

Najstariji recept ima oko 5000 godina i to je recept za sumersko pivo. Kaže se da je to pivo veoma jako i da se služi sa komadićima hleba koji plutaju u njemu.

Najstariji par sunčanih naočara ima 800 godina. Otkrivene su u Kanadi i namena im je bila da štite oči od sunčevih zraka za vreme snežnih dana, kada bi se sunčeva svetlost odbijala od beline snega, stvarajući snažan neprijatan efekat na ljudsko oko!

Desna mokasina napravljena od kože bika je otkrivena u pećini u Jermeniji. Stara je oko 5500 hiljada godina. To su najstarije poznate cipele.

Najstarije pantalone su pronađene u zapadnoj Kini. Smatra se da imaju oko 3300 godina i najverovatnije su pripadale nomadu iz Azije.

Najstariji brushalter je nosila neka žena iz Austrije i smatra se da potiče između 1390. i 1485. godine. Ovo je najstariji grudnjak koji je sačuvan a u rukopisima koji su sačuvani iz tog vremena opisuju se kao kesice za dojke.

Najstarija sačuvana torba ima oko 4500 godina i pronađena je u Nemačkoj. Tokom godina, koža i drugi materijali od kojih je napravljana su se raspali, samo su sačuvani zubi pasa koji su najverovatnije služili za dekoraciju i zaštitu.

Najstariji sačuvani kondom ima 370 godina. Napravljen je od ovčije kože i korišćen u Švedskoj. Čak je sačuvano i upustvo koje je korisnicima preporučivalo da kondom čiste toplim mlekom kako ne bi dobili polne bolesti.

Najstarija žvaka ima oko 5000 godina, pronađena je u Finskoj. Pravljena je od smole iz breze, a smatra se ili da se koristila kao neko sredstvo protiv infekcija usta ili kao nešto čime su mogli da se krpe sudovi.

Najstariji novčić je otkriven u starom Grčkom gradu Efesu, tačnije u današnjoj Turskoj. Napravljen je spajanjem srebra i zlata, i ima glavu lava na jednoj strani. Star je 2700 godina.

ilustracije Kako se to promeni život sa 30 godina? prijatelji I o ovim stvarima najbolji prijatelji pričaju sreća Pretpostavke u koje verujemo sreća Ove stvari srećni ljudi ne rade ·