klok
U VAZDUHU · urban flash

Da li ste se ikada zapitali kako je svaki mesec u godini dobio ime? Dajemo vam par nagoveštaja: uključeni su bogovi, kraljevi i brojevi.

Januar

Januar nije uvek bio prvi u našim kalendarima. Za drevne Rimljane, godina je počinjala u martu i završavala se deset meseci kasnije u decembru. Meseci januar i februar, u međuvremenu, nisu imali zvanične nazive vekovima. Kada je kralj Pompilius preuredio rimski kalendar oko 690. godine pre Hrista, nazvao je januar po Janusu, rimskom bogu vrata i početaka. Izgleda prikladno za prvi mesec nove godine.

Februar

Stari Rimljani su uvek slavili kraj godine festivalom Februa. Godine 1582. papa Grgur je promenio početak godine od 1. januara za većinu zapadnih zemalja. Engleska i američke kolonije, sa svoje strane, nastavile su da proslavljaju novu godinu u februaru do 1752. godine.

Mart

Tradicija je pozivala Rimljane da spuste svoje mačeve u ime primirija rata tokom januara i februara (dva meseca između stare i nove godine), što je značilo da bi se ratovi nastavili 1. marta. Mart je dobio ime po Marsu, rimskom bogu rata.

April

Verovali ili ne, izvor aprilskog imena je vekovima uznemiravao istoričare. Pošto je to bio drugi mesec u drevnom rimskom kalendaru, neki tvrde da njegov naziv potiče od latinske reči za „drugi“. Drugi veruju da je ime povezano sa pojmom „aperire“, što znači „otvoriti“ na latinskom jeziku – odgovara i značenju za bujanje zelenila u proleće. Ipak, drugi nagađaju da je april dobio ime po grčkoj boginji ljubavi i lepote, Afroditi. Istina je da niko zapravo ne zna pravo poreklo ovog imena.

Maj

Mesec maj je imenovan u čast grčke boginje Maje, zaštitnice prirode i uzgoja biljaka. Prema grčkoj mitologiji, Maja je bila ćerka Atlasa, titana koji je nosio svet na svojim ramenima i majka Hermesa, glasnika bogova. Bila je poznata i kao boginja Zemlje, tako da ne čudi što ovaj prolećni mesec nosi njeno ime.

Jun

Rimljani su jun nazvali po rimskoj boginji ljubavi i braka – Junoni. Junona je bila udata za glavnog rimskog boga Jupitera i smatrana je kraljicom bogova.

Jul

Pošto je drevni rimski kalendar počinjao martom, julski mesec je bio peti mesec u godini. Zato je logično bilo da se mesec jul zvao „Kuintilis“, što na latinskom znači „peti“. Ali u 44. veku pre nove ere, jul je preimenovan u čast Julija Cezara, čiji je rođendan bio u ovom mesecu.

Avgust

Izvor avgustovskog imena je sličan onom iz jula. Avgust je ranije bio poznat kao „Sektillia“ latinski naziv za „šesto“ – ali je kasnije dobio ime po Cezaru Avgustu kada je postao car Rima.

Septembar

Kao sedmi mesec u drevnom rimskom kalendaru, septembar ima poreklo koje će zvučati poznato pažljivim čitaocima: Koren „septem“ na latinskom znači „sedam“. Ali, kao u julu i avgustu, brojanje meseci je sada blago iskrivljeno, jer je u današnjem kalendaru septembar deveti mesec u godini.

Oktobar

Latinski koren „octo“ je uobičajen u našem svakodnevnom vokabularu. To znači – pogodili ste - „osam“. Tada su Rimljani smatrali da je oktobar osmi mesec u godini i nazvali su ga kao takvog. Iako je kalendar promenjen pre više vekova, originalni nazivi meseci još uvek su uspeli da ostanu.

Novembar

Poput meseci septembar i oktobar, priča iza novembra je iznenađujuće jednostavna. Rimljani su deveti mesec kalendarske godine nazvali korenom „novem“, što je termin za „devet“ na latinskom jeziku.

Decembar

U najmanju ruku, moderni i drevni rimski kalendari dele jednu zajedničku stvar. Oba završavaju godinu sa decembrom. Međutim, rimski obrazac imenovanja meseci po numeričkom redu i dalje važi. Ne treba da budete naučnik da biste pretpostavili da je decembar dobio naziv od latinske reči decem“ ili „deset“.

 

photo-1527348696784-c3ff7c1453f9 Kako siromaštvo utiče na gene photo-1542338332-76971ae8c292 „Pročitajte” nekoga već na prvom sastanku pjimage (11) Najčudniji pokloni koje je kraljica Elizabeta ikada dobila photo-1504593811423-6dd665756598 Ovako žene procenjuju izgled muškaraca · ·