Vežbe pre 130 godina
U VAZDUHU · urban flash

Za one radoznale koji uživaju u vežbanju ali su se do sada pitali kako su izgledale prve sprave za vežbanje, evo i konačnog odgovora!

Zahvaljujući švedskom lekaru i ortopedu hirurgu Gustavu Zanderu, pre 130 godina dizajnirane su i napravljene prvi moderne fitnes sprave. Možda će vam više izgledati kao sprave za mučenje, ali uzmite u obzir da su stvarane davne 1892. te su do danas pretrpele različite krupne i sitne izmene…

Iako nikada nije imenovan kao teretana ili fitnes centar, Institut Gustava Zandera bio je preteča današnjih mesta na kojima se vežba. Osnovan je krajem 19. veka, kada su lekari za dobrobit nauke nudili ne samo prve lekove već i sprave za koje se verovalo da će pomoći ljudima da se osećaju bolje i da će imati više energije.

Zander je bio uveren da jako telo ojačava i um, pa je ljudima ponudio nekoliko zanimljivih naprava kojima će povećati svoju kondiciju i pomoći im da se reše depresije i drugih čisto fizičkih tegoba i smetnji u obavljanju svakodnevnih poslova. Danas vežbe jesu za većinu ljudi svakodnevna rutina, o kojoj ne razmišljaju previše, a naročito ne o tome kako je sve počelo. Ipak, želja za pravilnim razvojem tela postojala je još u viktorijansko doba, a zahvaljujući Nacionalnom muzeju nauke i tehnike u Stokholmu i danas možemo da vidimo ko je bio otac fitnesa!

Kako su izgledale prve sprave za fitnesOtvori galeriju
Restorani i humanost Kako vlasnici restorana pomažu siromašnim ljudima Kako da znate da joj se sviđate Kako da znate da vas ona voli Pištolj za šampanjac Champagne Gun – vodeni pištolj za šampanjac Razlike u godinama parova Ljubav uprkos razlici u godinama · · · · ·