africki-plakati
PULS GRADA · dizajn

Tokom ’80-ih i ’90-ih, afrički umetnici i dizajneri su imali zadatak da nacrtaju postere za holivudske hitove iz tog vremena i učine ih što uzbudljivijim, nezavisno od priče samog filma. Da stvar bude još bizarnija, mnogi od ovih pojedinaca su kreirali postere za filmove koje uopšte nisu gledali! Cilj je bio da što više ljudi pogleda film u bioskopu pa ako je preterivanje put do toga, njihov malo maštovijitiji prikaz na posterima je bio ohrabrivan.

Većina ovako nacrtanih postera potiče iz Gane. U ovoj zemlji, ali i mnogim drugim afričkim državama nakon dobijanja nezavisnosti, vlasti su striktno kontrolisale uvoz tehnologije, a jedna od stvari koja nije bila masovno dostupna su bile velike mašine za štampu na kojima su se obično kopirali filmski posteri u drugim zemljama sveta. Iz tog razloga, vlasnici bioskopa i distributeri filmova su morali da smisle drugačije načine promocije. Odlučili su da angažuju lokalne umetnike da nacrtaju svaki plakat ponaosob.

Kao rezultat ove inicijative dobili smo sledeće u najmanju ruku čudne postere holivudskih filmskih hitova. Pogledajte kako oni izgledaju u galeriji, a ako vas nasmeje njihov dizajn, imajte u vidu da mnogi od njih danas vrede više od 10.000 dolara.

Afrički poster za film „Park iz doba jure“Otvori galeriju
istiniti-logotipi „Istiniti“ logotipi poznatih kompanija BeFunky-collage (4) Pod stresom ste? Dekorišite dom ovim bojama dizajn-pakovanja Sve je u pakovanju: Kreativni dizajn koji od običnih proizvoda pravi remek-dela kreativne-reklame Ovi reklamni posteri zaslužuju aplauz · · · · ·