sydney-opera-house-768x320
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Neke od najpopularnijih svetskih znamenitosti su mogle da izgledaju znatno drugačije da su čelnici gradova u kojima se nalaze izabrali projekte drugih arhitekata.

U nastavku teksta možete videti kako bi izgledala alternativna Sidnejska opera, Trijumfalna kapija u Parizu, Linkolnov memorijal u Vašingtonu, Tauer Bridž u Londonu i Tribjun tauer u Čikagu.

Trijumfalna kapija u Parizu

Trijumfalna kapija je jedan od simbola francuske prestonice. Nalazi se na zapadnom kraju Jelisejskih polja, a sagrađena je u slavu svih onih koji su se borili u Francuskoj revoluciji i Napoleonovim ratovima. Dizajn građevine je delo Žana Šalgrena. Alternativni projekat je dizajnirao Šarl Ribar, a kao što možete videti na sledećoj slici, između idejnih rešenja dvojice arhitekata nema ama baš nikakve sličnosti.

Linkolnov memorijal u Vašingtonu

Kako mu samo ime kaže, Linkolnov memorijal je posvećen sećanju na 16. predsednika SAD, Abrahama Linkolna. Dizajniran od strane Henrija Bejkona, on se nalazi nasuprot Vašingtonskog spomenika, visokog obeliska sagrađenog u čast Džordža Vašingtona. Za razliku od sadašnjeg dizajna Linkolnovog memorijala gde se spomenik slavnog predsednika nalazi unutar građevine u neoklasičnom stilu, u alternativnom projektu Džona Rasela Poupa on bi bio postavljen na vrh velike stepenaste piradmide na otvorenom.

Tauer Bridž u Londonu

Ser Horas Džons je projektovao prelepi most Tauer Bridž preko reke Temze. On je danas jedna od najprepoznatljivijih građevina u Londonu. Alternativni dizajn F.J. Palmera, s druge strane, je znatno dosadnijeg izgleda i uopšte se ne uklapa u arhitektonski stil okruženja.

Tribjun tauer u Čikagu

Tribjun tauer u Čikagu je do nedavno bio dom mnogih kompanija, ali je u međuvremenu postao stambena zgrada. Ovaj neboder su dizajnirali Džon Mid Hauels i Rejmond Hud, dok je njegov alternativni projekat delo Bruna Tauta. Zanimljivo je da je neizabrani dizajn znatno modernijeg izgleda nego pobednički.

Sidnejska opera

Jedinstveni dizajn Sidnejske opere prvobitno nije bio preterano omiljen među stanovnicima ovog australijskog grada. Danas je, naravno, daleko najprepoznatljiviji simbol Sidneja. Za njegov dizajn je bio zadužen danski arhitekta Jern Ucon. Kako bi izgledala Sidnejska opera da je izabran znatno drugačiji dizajn Judžina Gusensa možete videti na slici ispod ovog teksta.

moma City letnja preporuka #83: Beograd izlaže u Njujorku – Betonska utopija u MoMA-i toa-heftiba-214340-unsplash-1120x747-1 Kako da osvežite spavaću sobu u skladu sa horoskopskim znakom 1024px-national_library_of_finland Finska nacionalna biblioteka je pravo arhitektonsko remek-delo Beautiful_Old_mystical_bridges_1_cover Prelepi stari mostovi kao iz bajke · · ·