michael-d-beckwith-575798-unsplash
KULTURA · knjige

Postoji mnogo parametara po kojima bi se određene knjige mogle smatrati kvalitetnim i vrednim vaše pažnje. Često kao reper uzimamo one koje su najprodavanije, ali možda treba razmisliti i o uglu onih koje su najtraženije u biblioteci.

Baš tom temom pozabavila se organizacija pod nazivom OCLC, globalna neprofitna kooperacija biblioteka i biliotekara. Ona obuhvata više od 18.000 biblioteka članica najrazličitijeg tipa, od univerzitetskih i akademskih, preko javnih i školskih, sve do muzejskih biblioteka. Kako kažu, biblioteke moraju da imaju razne knjige u bazi i da prate aktuelne trendove i top liste. Međutim, ne ostaju sve knjige tražene posle nekog vremena, tako da je pažnja obraćena na one koje su skoro uvek tražene.

Na osnovu opsežnog istraživanja koje je sprovedeno u svim biliotekama članicama organizacije, napravljena je lista 100 knjiga koje ljudi najviše iznajmljuju. Može se reći da na njoj preovladavaju klasici napisani na raznim jezicima i u različitom vremenskom intervalu. Punu listu od 100 knjiga možete pronaći na sajtu ove organizacije, a u nastavku vam donosimo top 10 knjiga.

  1. Don KihotMigel de Servantes
  2. Alisa u zemlji čudaLuis Kerol
  3. Avanture Haklberi FinaMark Tven
  4. Avanture Toma SojeraMark Tven
  5. Ostrvo sa blagomRobert Luis Stivenson
  6. Gordost i predrasudeDžejn Ostin
  7. Orkanski visoviEmili Bronte
  8. Džejn EjrŠarlota Bronte
  9. Mobi DikHerman Melvil
  10. Skerletno slovoNatanijel Hotorn
salman-rushdie-gettyimages-1033011884-1538498712 Loši momci književnosti FB reklama Bongo „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“ naslovna Dvojni knjiški prikaz: „Zabluda Svetog Sebastijana“ Vladimira Tabaševića & „Uhvati zeca“ Lane Bastašić about Promocija zbirke priča „U ime naroda“ – zapisi sa bloga sudije Majića u UK Stari grad · · · · ·