olive-oil-968657_1280
PULS GRADA · zdravlje

Holesterol je jedan od glavnih uzročnika mnogih kardiovaskularnih bolesti, koje su među najčešćim uzrocima smrti širom sveta. U celoj situaciji, dobro je to što na nivo holesterola možemo značajno da utičemo tako što ćemo paziti šta jedemo.

Pravila zdrave ishrane konstantno se menjaju i to može delovati zbunjujuće kada razmišljamo o tome šta je dobro unositi u telo. Po pitanju holesterola, ovo su neke od namirnica koje utiču na njegovo smanjenje u organizmu.

Masline i maslinovo ulje

Nekoliko istraživanja potvrdilo je tezu da ishrana bogata maslinama i maslinovim uljem smanjuje nivo holesterola u krvi. U jednom od njih, uzorci krvi uzeti samo dva sata nakon njihovog konzumiranja, pokazali su manje potencijala za ugrušavanjem u odnosu na ispitanike koji su jeli obrok pripremljen na zejtinu. To bi donekle objasnilo manji broj srčanih probema u zemljama gde je maslinovo ulje glavno u pripremi hrane.

Avokado

Kada se zasićene masti koje se nalaze u proizvodima životinjskog porekla zamene mono- i polinezasićenim mastima iz biljaka poput avokada, to može drastično uticati na nivo holesterola. Smanjuje se LDL, holesterol koji potencijalno može da izazove ugruške u arterijama, a povećava se HDL, koji uklanja LDL iz organizma.

Losos

Riba je dobar izbor za borbu protiv holesterola, a to se posebno odnosi na lososa. U njemu se nalazi bogatstvo mononezasićenih kiselina, zdravih masti i omega 3 i omega 6 masnih kiselina, što su sve odlični saveznici protiv holesterola.

Crni luk

Ova namirnica definitivno smanjuje LDL, a veruje se da je to zbog flavonoida kvercetina, koji deluje kao jaki antioksidans. Čini se da svež crni luk nije toliko efikasan kao termički obrađen, a dobra vest je da beli luk i praziluk imaju slične pozitivne efekte. Smanjuju loš holesterol, povećavaju dobar i održavaju krvni pritisak.

Kurkuma

Ovaj žuti začin je veoma moćan antioksidans, koji takođe pomaže u smanjivanju LDL nivoa u krvi. Kurkuma je dobra protiv svih vrsta upala i treba je koristiti zimi, a čak i male doze u obrocima pokazale su se kao efikasne u ispitivanjima srčanih bolesnika.

Tamna čokolada

Tamna čokolada našla se na ovoj listi zbog visoke količine već pominjanih flavonoida. Ispitivanje koje je trajalo četiri nedelje pokazalo je pad nivoa holesterola u krvi kod ljudi koji su redovno konzumirali tamnu čokoladu ili kakao.

Crveno vino

Crveno vino sadrži resveratrol, jedinjenje koje sprečava oštećenje krvnih sudova, što dalje utiče na nemogućnost ugrušaka. Ključno je umereno konzumiranje, jer jedna čaša vina ima odličan učinak, dok više njih alkoholom negiraju dejstvo ovog jedinjenja. Dobrobiti resveratrola mogu se iskoristiti i konzumiranjem grožđa.

naslovna Kako da smršate ove godine? BLOG TEKST 4 stvari koje svaki zubar želi da znate Alpecin C1 kofeinski šampon Alpecin C1 kofeinski šampon: Vaš saveznik u borbi protiv opadanja kose simon-rae-438771-unsplash Kako da uspešno započnete meditaciju · ·