naslovna
PULS GRADA · gastro

Zdravlje na usta ulazi, kako već svi znamo i zbog toga se svest ljudi o tome šta je zdravo jesti sve više povećava. To je dobro zato što onda shvatamo kako ne postoji jedno rešenje za sve, već treba voditi računa u svakom trenutku.

Ako se hranite zdravo, ili se barem trudite da bude tako, verovatno znate da su sledeće namirnice dobre za vas. Međutim, ovoga puta otkrivamo i koje njihove kombinacije pojačavaju pozitivan efekat na naše organizme kada su u pitanju različiti zdravstveni aspekti.

Jabuke i maline

Maline sadrže elaginsku kiselinu, moćni antioksidant koji je dobar za zdravlje. Još bolji je u kombinaciji sa kvercetinom, takođe antioksidansom iz jabuka koji može da ubija kancerogene ćelije u organizmu. Kada se udruže, to je sjajan način za snižavanje rizika od raka, a kao dodatak njima mogu se koristiti nar, brusnice, grožđe i heljda.

Soba nudle i brokoli

Loš holesterol jedan je od glavnih krivaca za srčane probleme, zato što može da blokira zidove arterija. I ovde su antioksidansi veoma korisni, a naročito u kombinaciji sa vitaminom C. Antioksidans rutin se nalazi u heljdi od koje se prave soba nudle, a one mogu dobro ići sa brokolijem, bogatim vitaminom C. Za pojačani efekat i jače srce, prilikom ili nakon završetka pripreme, može se dodati i paradajz.

Crni luk i leblebije

Istraživanja su utvrdila da sumpor iz crnog, belog luka i praziluka poboljšava apsorpciju gvožđa i cinka iz žitarica i mahunarki, među njima i leblebija. Nedostatak gvožđa u organizmu otežava transport kiseonika kroz krvne sudove, što može dovesti do umora i glavobolje. Ova kombinacija namirnica zato može pomoći da budete energični tokom celog dana.

Tofu i ljute papričice

Sve upale su opasne, a naročito hronične. Saveznici u borbi protiv toga su genistein iz tofu sira i kapsaicin koji se nalazi u ljutim papričicama. Uz njih se smanjuje i opasnost od srčanih oboljenja i raka, a sam kapsaicin bori se i protiv visokog krvnog pritiska.

Losos i seme susama

Iako je ovo zdravo za sve, posebno je važno za žene. Losos je veoma bogat vitaminom D, a susam ima puno kalcijuma baš kao mlečni proizvodi. U zajedničkoj pripremi utiču na smanjivanje verovatnoće PMS simptoma. Takođe, u ovaj miks se može dodati i kelj.

Jogurt i banana

Nakon odlaska u teretanu nivo šećera u krvi se drastično smanji. Kako ne bi došlo do hipoglikemije, preporučuje se kombinacija ugljenih hidrata i proteina, kao na primer banane i jogurta. Ugljeni hidrati podižu nivo šećera, a proteini se staraju da ne dođe do prebrze promene i oscilacije nivoa.

Riba i vino

Ne samo da su riba i vino veoma ukusni zajedno, već i veoma korisni za organizam. Ribe poput pastrmki, lososa i sardina sadrže zdrave omega-3 masne kiseline koje su dobre u borbi protiv mnogih bolesti. Njihova apsorpcija i dejstvo pojačavaju se ako se u isto vreme konzumira i vino, bez obzira da li je u pitanju belo ili crveno. Ne treba preterivati u njegovom konzumiranju, dovoljna je i jedna čaša uz obrok.


Neuro_Cuisine2_0 Nauka o ukusu 29-Times-Chocolate-Met-a-Tragic-End_Social3 Zločini protiv čokolade page-cover Fat Boys: Dorćolski gurmanski kutak naslovna Nedelja italijanske kuhinje širom Srbije · · ·