icons8-team-643498-unsplash
U VAZDUHU · urban flash

Stvaranje dobrih navika i njihovo istinsko praktikovanje je dugotrajan i ponekad veoma naporan proces. To je obično zbog toga što su one izazovne same po sebi, tako da nas često umara i plaši da im se posvetimo.

Iako mislimo da će one biti tako teške zauvek, to uopšte nije slučaj. Sve te navike na neki način postaju lakše što ih više ubacujemo u svoju rutinu, a razlozi za to su da postajemo sve sposobniji za to i sve više strpljivi sa sobom u celom procesu. Ovo su 3 navike koje su dobre za svakoga, ali koje često zanemarujemo iz ovog ili onog razloga.

Čitanje

Koliko često vam se desi da ne možete da se setite koju ste poslednju knjigu pročitali? Dobra vest je da se to može promeniti, jer čitanje je jedna navika koje niko ne bi trebalo da se odrekne. Najčešće opravdanje je da nemamo vremena da se tome posvetimo. Probajte da se uhvatite za knjigu svaki put kada imate malo slobodnog vremena koje biste inače iskoristili za internet i društvene mreže.

Čitanje beskonačnih objava i komentara nije isto što i angažovanje mozga za neku knjigu, bilo da je u pitanju fikcija ili ne. Čitajte knjigu dok ste u prevozu, dok čekate u nekom dugom redu, ili na pauzi na poslu. Tako ćete shvatiti da to nije zadatak koji morate ostvariti, već jedna zanimljiva i vrlo korisna navika.

Ustajanje rano

Buđenje rano ujutru je nekim ljudima sasvim uobičajeno, dok za druge predstavlja pravi horor. Krevet vam je udoban, mrzi vas da ustanete i produžavate alarm samo za još 15 minuta, pa onda još 15. Ključni problem kod ove navike nije sam čin ustajanja ranije, već vreme kada odlazite na spavanje. Trajanje sna je konstanta, ali na nju utiču i vreme odlaska na spavanje i vreme ustajanja.

Za bolju jutarnju rutinu potrebno je da izvežbate da ranije zaspite, tako da ne morate da navijate alarm za samo pet sati nakon toga. Oko sat vremena pre spavanja, sklonite od sebe sve ekrane i uređaje i posvetite se nečemu što vas opušta. Tuširanje, čitanje knjige, meditacija su sve navike koje vam u tome mogu pomoći, a nakon nekoliko nedelja to vam više neće predstavljati nikakav problem.

Opraštanje

Slušanje nekoga i posmatranje situacije iz njegove perspektive nije lako za svakoga i potrebno je dosta vremena da to postane uobičajeno. Razumevanje i opraštanje ne dolaze sami od sebe, već se oko toga moramo potruditi. Što pre shvatimo da je to nešto što se vežba, sam naš pristup tome će se promeniti. Sada sve situacije u kojima nismo reagovali kako treba mogu da postanu prilike da to svesno promenimo. Za to je potrebno da ne odustajete, da analizirate situcije koje nisu prošle dobro i shvatite šta treba da promenite naredni put. Upornost je ovde ključna.

photo-1469131792215-9c8aaff71393 Najbrži put do sreće je da ne radite ništa BeFunky-collage Žene koje imaju više dece sporije stare page-cover-retro-omoti Omoti albuma modernih pop zvezda u stilu ’80-ih photo-1525856884840-7a1132f8ab82 U kojim godinama se najbolje uče strani jezici? · · · ·