cover
U VAZDUHU · urban flash

Mnogo je filmova snimljeno na temu toga šta se desi junaku kada se nađe u nekoj naizgled bezizlaznoj situaciji. Obično se u takvim filmovima junaci nađu u nekoj šumi ili na pustom ostrvu i moraju da sačuvaju svoj život, a opasnost vreba na svakom koraku.

Ono što ovom prilikom želimo da vam pokažemo je da postoje načini da se čovek zaštiti u takvim situacijama i da pomogne sebi ili drugima u nevolji, a da pritom ne mora da bude Džejms Bond ili nekakav superheroj, naprotiv, dovoljno je samo da zna ponešto od ovoga…

Sačuvati život, to je osnovna misao koja će progoniti osobu u nevolji. Istina je da bi najbolje bilo da sebe ne dovedete u situaciju koja je ekstremna i koja vam može ugroziti život, ali ako već do toga dođe, onda bi trebalo da se svakako pridržavate nekog od ovih saveta:

1. Kako da zapalite vatru?

Oni koji su bili u prirodi, koji su makar jednom kampovali ili prespavali u šumi znaju da je zlatno pravilo imati vatru jer ćete se na taj način zaštititi od divljih zveri, ali i ugrejati, jer bilo da je jesen ili leto u šumi će noću uvek biti hladno! Teško je zapaliti vatru ako to nikada pre niste radili ili ako je vetrovito, zato bi bilo izuzetno korisno da imate nešto poput ovog kartonskog omota za jaja, u koji ćete spremiti suve grančice, a onda sve to zajedno zapaliti. Kada jednom nastane dobra vatra potrebno je samo da je održavate, a to je mnogo lakše nego da satima pokušavate da je upalite. A verujte i to se događa!

2. Kako da utolite žeđ?

Nije retkost da nemate nemate, a čovek bez hrane nekako i može ali bez vode teško. A za slučaj da negde i pronađete vodu, ako nije čista šta ćete onda? Ništa zato. Imamo rešenje za koje vam neće trebati mnogo toga. Jedna pamučna majica i dve posude ili čaše. Jedan kraj majice ubacite u posudu u kojoj je prljava voda, a drugi kraj majice stavite u praznu posudu koja će se za nekoliko sati ispuniti prečišćenom vodom. Ako imate vatru, za svaki slučaj prokuvajte prečišćenu vodu!

3. Kako da se zagrejete?

Moguće je da ćete imati problema sa vatrom, ali i ukoliko nemate a laganije ste obučeni nego što to prilike od vas traže, uvek postoji rešenje i ono se, dakako, nalazi u prirodi. U slučaju da vam je potrebna toplija garderoba a nju nemate, pokušajte da se zaogrnete travom ili grančicama, pa čak i lišćem koje nađete u svojoj okolini. Sve što bi moglo da vam napravi tzv. perjanu jaknu, tj. da ispuni prostor tako da vetar ne može da vam stigne odmah do kostiju je dobrodošlo!

4. Kako da razlikujete smrtonosnu od drugih zmija?

Nikad se ne zna, i bilo bi dobro da vam se ne dogodi, ali kada već pišemo o ekstremnim situacijama da napomenemo i ovo. Ako vas ujede zmija nemojte odmah da paničite! Može biti da nije otrovna, a razlika u ujedu mogla bi da vam kaže dosta o tome. Ako je na koži ostao trag jasan sa dubokim rupicama od prednjih zuba, reč je o zmiji otrovnici. U slučaju da imate trag koji pokazuje dva reda zuba i njihov oblik je zaobljen, nije u pitanju zmija otrovnica. Otrovnica ima zube kao mačka, a takav će biti i trag na koži, oštar, kao da vas je gricnula maca.

Najbolji momci i muževi Ko su najbolji momci i muževi? sailor-tattoos-decoded-lucy-bellwood-cover Da li znate značenje starih mornarskih tetovaža? 15591610-maxresdefault-1502373455-650-09172ce852-1503064895_cover „Remek dela“ školaraca kojima je dosadno na času mary-pickford-1963149_1280GLGL Otkrivene osobine zbog kojih ste seksi drugim ljudima · · · ·