BeFunky-collage (22)
PULS GRADA · deca · ženski kutak

Kada govorimo o čišćenju manjih površina u domaćinstvu, bilo da je reč o radnoj ploči u kuhinji, ogledalu u kupatilu ili ekranu TV-a, uglavnom najčešće posežemo za papirnim ubrusima. No, ukoliko malo razmislite, shvatićete da se većina pomenutih predmeta može očistiti sunđerom ili tkaninom za višekratnu upotrebu. Na taj način, i uz nekoliko saveta stručnjaka, možete uštedeti papir, ali i postići bolji efekat.

Umesto najlakšeg, nekada je dobro izabrati najbolje rešenje. To u ovom slučaju znači upotrebu različitih krpa i drugih tkanina koje pogoduju čišćenju specifičnih površina u našem domu. Ne samo da na taj način vodimo računa o zaštiti životne sredine, već ujedno i produžavamo vek predmeta koje svakodnevno koristimo. Evo o kojim alternativama je reč:

Brisanje ruku dok kuvate

Lako je samo zgrabiti list sa rolne kako biste obrisali masne, lepljive prste, ali pokušajte da se oduprete tome. Marta Stjuart preporučuje da nosite kecelju dok kuvate. Nećete samo da uštedite papir, već ćete i zaštititi svoju odeću u tom procesu.

Ekrani

Držite papirne ubruse daleko od TV ekrana, laptopa, pa čak i vašeg mobilnog telefona. „Nikada ne bismo preporučili upotrebu papirnih ubrusa na osetljivim staklenim površinama kao što su LCD ili plazma TV ekrani“, kaže Kerol Smit, vlasnik kompanije HireaMaid iz Toronta. Umesto toga, koristite tkaninu i mikrofiber dizajniran posebno za ove površine.

Tanjiri

Brisanje kuhinjskih tanjira i šoljica papirnim ubrusima zato što su neko vreme stajali neiskorišćeni u ormariću loša je ideja. Koristite običnu ili vlažnu krpu.

Naočare za vid

Papir može biti dovoljno grub da bi izgrebao stakla vaših naočara, a to će ostaviti tragove koji će vam otežavati čitanje. Umesto toga, uvek koristite krpu od mikrovlakana.

Ogledala i prozori

Prilikom čišćenja prozora i ogledala koristite mikrofiber krpe umesto papirnih ubrusa. Krpe od mikrovlakana sve dobro očiste i mogu se ponovo koristiti.

shutterstock_547368064-wash-760x506 Evo kako da izbelite garderobu bez upotrebe izbeljivača BeFunky-collage (4) Trik koji će vas oduševiti: Lako peglanje bez ijednog nabora image007 Moderni vitezovi u Rajićeva Shopping Centru Donacija kompanije Avon za realizaciju projekta Mogu da neću. Ljubav nije nasilje. Kompanija Avon uručila je vrednu donaciju Autonomnom ženskom centru · · ·