BeFunky-collage (5)
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Kvalitetan san je jedan od glavnih preduslova zdravog života. No, često uopšte ne vodimo računa o tome, te sebe svesno ili nesvesno lišavamo dragocenih trenutaka opuštanja. Kako bismo to sprečili bilo bi dobro da iz spavaće sobe eliminišemo sve ono što nam može odvući pažnju ili poremetiti san.

Evo o kojim predmetima je reč:

Mobilni telefon

Ako zaista pokušavate da učinite svoju spavaću sobu što udobnijom, konstantno zvonjenje i zujanje mobilnog telefona ne bi trebalo da bude u njoj. Pored naizgled uvek prisutnih stresora društvenih medija, mobilni telefoni mogu zaista biti štetni za vaše zdravlje. Mada istraživanja još uvek nisu konačna, Međunarodna agencija za istraživanje raka navela je RF frekvenciju koju emituju mobilni telefoni kao „moguće kancerogeno dejstvo”.

Televizor

Slično mobilnim telefonima, televizor u vašoj spavaćoj sobi je samo još jedna distrakcija, i to ona koja apsolutno može da doprinese lišavanju sna.

Hrana

Prvo, konzumiranje hrane u krevetu može da bude vrlo aljkavo, i ako ste već lenji da sednete za sto da jedete, verovatno nećete prati svoju posteljinu ako se nešto prolije. Jedenje u krevetu obično je praćeno drugom aktivnošću, kao što je TV ili čitanje, što može otežati fokusiranje na ono što jedete, olakšati prejedanje i povećati rizik od slabe probave.

Jarke boje

Pokušavate da se opustite? Možda neće biti lako ako imate živopisne, stimulativne boje po svim zidovima. Britansko istraživanje je pokazalo da su nijanse plave, žute, srebrne, zelene, pa čak i narandžaste, najviše pogodne za odmor i opuštanje, dok su najgori ljubičasti, smeđi i sivi tonovi.

Visoke temperature

Temperatura vaše sobe može da poboljša ili prekine dobar noćni san. Vaše telo zapravo smanjuje temperaturu da bi se pripremilo za spavanje, a previše topla prostorija može da mu smeta. Idealna temperatura je između 17 i 18 stepeni. Može da varira u zavisnosti od ličnih preferencija, ali ovaj raspon je dobra polazna tačka da vidite šta je najbolje za vas.

62558d5862047bf01f8768f7c6b7b979 Najveći neboder na svetu biće horizontalan empathy-suite-damien-hirst-interiors-hotel-las-vegas-nevada-usa_dezeen_2364_col_1-1704x1137 Dejmijen Herst je učestvovao u uređenju najskuplje hotelske sobe na svetu london_front_doors_002-cover Najlepša vrata Londona dan-gold-220226-unsplash Šta vaša kuća kaže o vama? · · ·