569991-gettyimages-51098550
U VAZDUHU · flešbek

Ukoliko ove godine punite 50, pored toga što ćemo vam čestitati, želimo da vam skrenemo pažnju na to da ste u dobrom društvu. Mnogi događaji i brojna kultna ostvarenja takođe slave jubilej od pola veka.

Verujemo da će i svima ostalima biti zanimljivo da saznaju od čega je sve prošlo tačno 50 godina, jer ćete se za neke od njih začuditi. Možda će vam delovati da je prošlo mnogo manje, ili pak mnogo više godina, ali istina je da sve one imaju veze sa 1969. godinom.

Vudstok

U avgustu 1969. godine, jedan proplanak pored farme u planinama Ketskil bio je poprište možda i najčuvenijeg muzičkog događaja prošlog veka. Očekivalo se da će se pojaviti do 50.000 ljubitelja rokenrola, ali ih je na kraju bilo oko 400.000, što je skoro 100 puta više nego što obližnji grad Betel ima stanovnika. Ne zna se čiji je nastup čuveniji, ali uvek se vredi vratiti svima njima.

Leteći cirkus Montija Pajtona

Pre pola veka započela je priča najčuvenije ekipe komičara na svetu, koji su potpuno promenili način na koji posmatramo komediju, skečeve i apsurdnost situacije. Pored svoje čuvene emisije sa ogromnim brojem epizoda, tu je i nekoliko filmova koje moraju pogledati svi koji vole humorističke sadržaje. A ako ima onih koji nisu gledali ništa od njihovih skečeva, krajnje je vreme da počnete.

Tik-Tak bombone

Reklamirane su kao osvežavajuće bombone kada su se pojavile, a teško da je neko mogao da očekuje toliku popularnost i rasprostranjenost u svetu. Originalni ukusi bili su menta i pomorandža, koji su i danas najčešći, ali se u međuvremenu pojavilo još desetine novih, a ove bombone se danas prodaju u više od 100 zemalja.

Finale serije Zvezdane staze

Kao jedan od najuticajnijih kulturnih fenomena iz žanra naučne fantastike, Zvezdane staze i danas dobijaju nove filmove i serije, ali je prvobitno emitovanje serije završeno još 1969. Nakon samo tri sezone na televiziji, prvi fanovi gledali su finale u kome jedna zla naučnica zameni telo sa Kapetanom Kirkom i pokušava da preuzme čuveni brod Enterprajz.

Internet

Postoji mnogo diskusije o tome kada je tačno rođen internet i od kada se računa njegovo postojanje. Kao najčešće spominjani, i samim tim usvojeni, datum početka, spominje se 7. april 1969. godine. Tada su objavljena istraživanja i ideje za stvaranje ovakve vrste tehnologije.

Skubi Du

Svet je pre pola veka dobio i prve epizode ove crtane franšize, koja i danas dobija nastavke i nove verzije. Originalni koncept možda deluje malo naivno iz današnje perspektive, ali se publika zaljubila već nakon prvih epizoda u šmek koji je predstavljao mešavinu zanimljive animacije, čudne atmosfere i odlične muzike, uz obavezno otkrivanje da su čudovišta u stvari ljudi.

Konkord

Čuveni supersonični avion bio je u stvaranju još tokom 1950-ih, ali je njegov prvi zvanični let obavljen 2. marta 1969. Do trenutka kada je postao redovan u avio-industriji prošlo je još sedam godina. Bio je čuven po svojoj brzini, koja je naročito dolazila do izraza na prekookeanskim putovanjima.

Prvo sletanje na Mesec

Misija Apolo 11 stigla je do svoje destinacije, Meseca, u julu 1969. godine, kada je čitav svet to pratio uživo na televiziji. Nil Armstrong postao je prvi čovek koji je kročio na njegovu površinu, a odmah zatim i Baz Aldrin, nakon čega su Sjedinjene Države slale još desetak osoba na Mesec.

naslovna 100 godina vazduhoplovnih postera collage Televizijske heroine koje su nas naučile da su čuda moguća egyptian-princess-bathing2 Kratka istorija tuširanja 569617-gettyimages-2667802 Koje su bile jutarnje navike najuspešnijih ljudi? · · ·