top-ten-cover
U VAZDUHU · svet

Budući da živite u Srbiji neće vas ni malo iznenaditi činjenica da se naša država nalazi na 8. mestu liste zemalja za koje se predviđa da će izgubiti najviše stanovnika do 2050. Zanimljivo je, međutim, da se i ostale zemlje sa ove liste nalaze u Istočnoj Evropi.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija procenjuju da će do 2050. godine broj stanovnika u Bugarskoj, Letoniji, Moldaviji, Ukrajini, Hrvatskoj, Litvaniji, Rumuniji, Poljskoj, Mađarskoj i našoj zemlji biti manji za više od 15% u odnosu na sadašnje stanje.

Najviše razloga za brigu ima Bugarska, koja može da očekuje da joj se populacija spusti sa 7 na 5,4 miliona ljudi što je smanjenje od neverovatnih 23%. Druga na listi zemalja brzo opadajućeg broja stanovnika je Letonija (očekivani pad populacije do 2050. je 22%), dok treća Moldavija mora da se zadovolji sa populacijom manjom za 700.000 ljudi. Očekivani pad populacije Srbije do 2050. iznosi 15% sadašnjeg broja stanovnika.

Istraživač Vitgenštajn centra za proučavanje demografije, Tomas Sobotka, je povodom ove alarmantne situacije izjavio sledeće: „Mnoge post-komunističke zemlje Istočne i Centralne Evrope očekuje rapidno smanjenje populacije, a da stvar bude još gora po njih, to je trend koji traje već 25 godina i ne pokazuje znake stajanja.“

Među mnogim razlozima smanjenja broja stanovnika u ovim zemljama, on izdvaja tri glavna: smanjenje stope nataliteta, povećanje stope smrtnosti i rast emigracije. Prva dva faktora igraju veliku ulogu i u razvijenim zemljama Evrope, ali za razliku od istočnog dela kontinenta, one su poželjna destinacija imigranata, tako da nekako uspevaju da održe isti ili blago rastući nivo populacije čak iako manji broj stanovnika takođe emigrira u druge zemlje.

Na kraju, trebalo bi još jednom napomenuti da su u pitanju projekcije na osnovu trendova poslednjih godina. Neizbežno je da će se do 2050. političke, ekonomske i društvene okolnosti u svetu promeniti (na bolje ili na gore) pa nas nimalo ne bi iznenadilo da se ova prognoza Ujedinjenih nacija delimično ili uopšte ne ostvari.

955430495642251266-png__700 Nevreme u Tokiju: Skulpture od snega cntraveler_70-people-70-countries-say-cheers-native-language_cover Naučite da kažete „živeli“ na različitim jezicima pagecover Nemačke kuglane liče na svemirske brodove nopantssubway0801j_cover Dan bez pantalona u metroima širom sveta · ·