1232709
KULTURA · art

Često slušamo o novim umetničkim nadama i vunderkindovima kroz istoriju i to može da nas natera da pomislimo kako se to po pravilu ispoljava u mladalačkim danima. Slučaj nije uvek takav i ima mnogo primera kako je neko tek kasnije postao poznat kao umetnik.

Uspeh nije lako postići ni u jednoj oblasti, a umetnost je priča za sebe. Moderno doba i kapitalistički sistem prave pritisak na sve pojedince da moraju da uspeju kao mladi i da su im sva pitanja u životu već rešena do sredine dvadesetih godina, ali to baš i nije uvek moguće. Ovo su primeri onih koji su uspeli nešto kasnije i sve je bilo u redu sa njima, tako da uvek ima nade.

Karmen Erera

Prvu sliku je prodala sa 89 godina i tada je napravila i prvu svoju izložbu u Njujorku. Bila je poznata i cenjena i pre toga, ali u vrlo malim krugovima, a tek kada je napunila 101 godinu, proglašena je za jednu od umetničkih zvezda Njujorka. Njen stil je kombinacija apstraktnog ekspresionizma i minimalizma, a ova gospođa je pravi primer kako nikad nije kasno za uspeh.

Aj Vejvej

Iako se kao mlad preselio iz Kine u Njujork, tamo nije imao puno uspeha na umetničkoj sceni do povratka u rodnu zemlju. Priključio se ne toliko poznatoj kineskoj umetničkoj sceni i objavljivao radove, i dalje ispod radara. Pažnju je skrenuo na sebe kritikovanjem lokalnih vlasti, a najviše se proslavio tekstom protiv Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Put do uspeha započeo je krajem tridesetih, ali pravu slavu je doživeo još kasnije.

Marina Abramović

Iako slava za nju nije došla toliko kasno, ipak je bila odložena ograničenjima i zabranama koje su joj roditelji nametali kao mladoj. Performans kojim se probila održala je sa 28 godina, a nakon toga je postala poznata širom sveta i samo povećavala broj perfomansa i saradnji. I dalje je aktivna, i nakon svoje sedamdesete godine.

Filida Barlou

Skoro niko nije znao ovo ime na međunaronoj sceni do 2017. godine, kada je predvodila Bijenale u Veneciji sa 74 godine. Njene skulpture napravljene su od odbačenih materijala poput kartona, polistirena i šperploče i pre nego što je postala poznata, često ih je ostavljala na ulici da vidi šta će se desiti sa njima.

vladimir sekulic Izložba „Dečak u crvenom prsluku“ Vladimira Sekulića u Domu omladine Ikonopis Jasna i naziv Lemon Berry Studio: Kurs ikonopisa 48357028_983373818539150_1057713676066226176_o Izložba slika Dafne Lončarević „Poruke iz mesečevih dubina“ 11. januara 0-5-cover Profesionalci su odlučili da naprave svoje verzije dečijih crteža · · ·